Sp.a-Kamerlid Renaat Landuyt nodigt de Franstalige partijen uit om een gemeenschappelijk communautair voorstel op papier te zetten. Dat heeft hij donderdag gezegd op de Franstalige radiozender Twizz.

"De Franstaligen zeggen altijd dat er een akkoord was. Maar aan Nederlandstalige kant, stelt men vast dat er niets op papier stond", aldus Landuyt.

"Het enige voorstel dat ik aan de Franstalige politici zou willen doen, is dat ze een voorstel op papier zetten dat gesteund wordt door alle Franstaligen. Daarmee zou men de Nederlandstalige vrienden kunnen overtuigen", aldus de sp.a’er.

"De publieke opinie in Vlaanderen is geradicaliseerd. Men wil dingen op papier zien om ervan overtuigd te zijn of het wel de Vlamingen zijn die onredelijk zijn. Ik denk dat men er aan Franstalige kant van overtuigd is dat de N-VA en CD&V onredelijk zijn".

Maar die mening wordt volgens Landuyt (nog) niet gedeeld door de publieke opinie in Vlaanderen.

Landuyt zegt nog dat hij open staat voor het betrekken van de liberalen bij de onderhandelingen, maar hij twijfelt eraan of dat dat de zaken makkelijker zal maken.