Dirk Tieleman presenteert dagelijks VT4-nieuws
Foto: vt4
Dirk Tieleman wordt de nieuwe ankerman van het dagelijkse VT4-nieuwsprogramma 'Vlaanderen Vandaag'. De eminence grise van de Vlaamse journalistiek werkt ook mee op de redactie en zorgt achter de schermen voor coaching. Tieleman werd geboren in 1941

VT4 begon eind augustus 2010 met een actualiteitsprogramma. Het magazine 'Vlaanderen Vandaag' hield het midden tussen een journaal en een faits diversprogramma. Voor VT4 was dat een bewuste keuze: in Vlaanderen, waar al twee uitstekende tv-journaals bestaan, leek het de zender verstandig om niet te hard van stapel te lopen, luidt het.

Intussen is 'Vlaanderen Vandaag' geëvolueerd naar een 'nieuwsprogramma pur sang', met een nieuw decor. 'Ook nu blazen we niet te hoog van de toren. Maar we geloven wél in een beknopt en bewust selectief overzicht van de nieuwsfeiten, gecombineerd met de menselijke verhalen die daarbij horen', aldus presentatrice Cara Van der Auwera.

Ervaring

Afwisselend met Van der Auwera wordt Tieleman de vaste ankerman van het dagelijkse VT4-nieuws. Tieleman, jarenlang een vaste waarde bij de nieuwsdienst van de VRT, wil naar eigen zeggen zijn ervaring ten dienste stellen van de nieuwe, jonge ploeg. 'Ik denk dat ik hen kan helpen om niet in de valkuilen te trappen van de traditionele berichtgeving. Nieuws is wat de mensen aanbelangt, niet waarover de journalist graag schrijft. Journalisten moeten het veld in en moeten laten zien wat er zich afspeelt in de samenleving. Ik doe ook mee omdat ik niet kan stilzitten.'

Hoofdredacteur

Voorts raakte donderdag bekend dat Kristof Demasure, tot voor kort algemeen woordvoerder van SBS België, de algemeen hoofdredacteur wordt van het nieuwe departement Nieuws & Sport. Demasure, eerder journalist bij Belga en De Morgen, keert daarmee terug naar zijn journalistieke roots. 'We hebben de ambitie om de komende jaren nog meer nieuws- en sportprogramma's te maken', aldus Demasure.