Nu de impasse groter dan ooit is, nodigt de koning voor het eerst sinds juni ook de liberalen uit op het Paleis. En dat ze er zin in hebben mag duidelijk zijn. Didier Reynders doet zelfs geen moeite meer om zijn ongeduld om aan de onderhandelingstafel te stappen te verbergen.

Dider Reynders verschijnt maandag ten tonele, bevestigt hij in Villa Politica. Dat hij volgende week geen partijvoorzitter meer is van de MR, doet niets ter zake, zegt hij. 'Ik zal belast blijven met de institutionele onderhandelingen.'

En dat Reynders staat te springen om deel te nemen aan die onderhandelingen mag duidelijk zijn. 'Het is niet gelukt zonder ons hé?', glunderde de MR-voorzitter voor de microfoon van Linda De Win. 

Reynders beseft dat het in Vlaanderen misschien moeilijk zal liggen dat hij het FDF in zijn kielzog meebrengt. 'Maar het is misschien tijd dat de échte verdedigers van de gemeenschappen rond te tafel gaan zitten', laat hij er geen twijfel over bestaan dat hij daarmee op het MR doelt.

Reynders is er bovendien rotsvast van overtuigd dat het met de liberalen anders en ineens veel beter zou zijn. En wel om drie simpele redenen. 

Om te beginnen willen de liberalen niet alleen het institutionele bespreken, maar willen ze ineens praten over het sociaal-economische. Reynders bestempelt dat als een noodzaak. 

Ten tweede wijst de immer bescheiden MR-voorzitter erop dat 'de MR tenminste een echte visie heeft'. Dat ontbrak de afgelopen maanden aan tafel, meent hij. 'Ik heb enkel aan Nederlandstalige zijde een visie kunnen bespeuren, aan Franstalige kant was er helemaal geen.'

Als laatste argument legt hij de goede band tussen de twee liberale families op tafel. 'Wij zijn een echte familie, we delen een gemeenschappelijke visie.' Reynders wijst erop dat die band tussen PS en SP.A vaak zoekt lijkt. De liberalen kunnen daar het verschil maken, meent hij. 

Benieuwd wat de anderen daarvan vinden.