Alles over zachte warmevoetenvloeren
Foto: foto: Santana
Kurk, linoleum, vinyl, tapijt en rubber. Op het eerste gezicht hebben ze veel met elkaar gemeen: het zijn veerkrachtige en geluiddempende materialen die zelfs zonder vloerverwarming warm aanvoelen, en heerlijk zacht zijn onder je blote voeten. Maar als je iets dichter kijkt, ontdek je een wereld van verschil.

Kurk: natuurlijk comfort

 

 

Kurk wordt gemaakt uit de schors van de kurkeik (de Quercus Suber), een boom die groeit in het Middellandse-Zeegebied, vooral in Portugal. Elke negen jaar wordt de boom ontschorst, zonder dat hij daaronder lijdt. De kurkeik groeit gewoon door en de kurklaag groeit langzaam weer aan. De kurkeik is de enige boom ter wereld waarvan de schors zichzelf na elke oogst kan regenereren. Na het oogsten blijft de schors een jaartje rusten. Daarna wordt hij gekookt en gedroogd. Van een deel worden flessenkurken gemaakt, het ‘afval’ wordt vermalen tot korrels die onder hoge druk tot blokken worden geperst. Tijdens het bakproces dat daarop volgt, zetten de korrels uit en worden ze gebonden door het hars dat bij het bakken vrijkomt. Daarna worden de blokken versneden tot dunne vellen die als basis dienen voor de kurktegels.  

Voordelen:

 • een natuurproduct bij uitstek.
 • voelt altijd warm aan. Kurk neemt de omgevingswarmte op en houdt die geruime tijd vast.
 • goed thermisch isolerend. Een millimeter kwaliteitskurk heeft dezelfde isolatiewaarde als vier cm beton.
 • isoleert ook akoestisch.
 • vocht- en rotbestendig. Naast de afstotende eigenschappen die kurk al van zichzelf heeft, wordt de vloer nog eens extra beschermd door diverse laklagen.
 • veerkrachtig.
 • lange levensduur. Afhankelijk van de intensiteit van gebruik slijt enkel de bovenste vernislaag af.
 • antistatisch. Je krijgt dus geen onaangename elektrische ontladingen als je bijvoorbeeld een metalen klink aanraakt.
 • kurk is volledig biologisch afbreekbaar en kan gemakkelijk worden gerecycleerd zonder giftige afvalstoffen te produceren.

Nadelen:

 • kan tengevolge van fel zonlicht licht verkleuren. Verander je meubelen daarom het best niet van plaats.
 • met uitzondering van vloerpanelen met een kliksysteem moet kurk na plaatsing nog worden afgewerkt met 3 tot 4 laklagen. Het is ook mogelijk dat je de vloer 5 tot 6 keer moet vernissen vooraleer hij voldoende is beschermd.
 • voor kurktegels moet de ondergrond stabiel, droog, vet- en stofvrij en - vooral- perfect vlak zijn. Aangezien kurktegels zo flexibel zijn en vernis de vloer doet glanzen, zijn alle oneffenheden in de ondervloer duidelijk zichtbaar

Geschikt voor:
Elke ruimte in huis. Mits een extra laklaag ook geschikt voor een keuken, badkamer of sauna.

Verkrijgbaar in:
Kurkvloeren zijn verkrijgbaar in twee soorten: als kleefkurk en als klikkurk. Kleefkurk bestaat uit een onderlaag van fijngemalen kurk met daarop een .laagje kurkfineer. Deze tegels zijn standaard 4 mm dik en worden verlijmd. Klikkurk staat voor 10 mm dikke panelen met een onder- en bovenlaag in kurk en een tussenlaag in hdf. Klikkurk wordt niet op de ondergrond verlijmd, maar wordt ofwel met tand en groef in elkaar verlijmd ofwel geplaatst met een kliksysteem. Een groot voordeel van deze zwevende plaatsing is dat de ondergrond niet perfect vlak en egaal hoeft te zijn. Vroeger was kurk alleen verkrijgbaar in bruin (de natuurlijke kleur) en lichtbruin (gebleekt), maar tegenwoordig kan je kiezen uit ruim 70 tinten en dessins, bijvoorbeeld ook hout, natuursteen of marmer.

Richtprijzen:
Kleefkurk: vanaf 16,50 euro per m2, klikkurk: vanaf 30 euro per m2. Telkens exclusief btw en exclusief plaatsing.

Onderhoud:
Een kurkvloer is heel eenvoudig te reinigen. De afwerkingslagen beschermen de kurkvloer tegen indringend vuil en verhogen tegelijk de slijtvastheid en het gebruiksgemak. Voor het dagelijks onderhoud is stofzuigen of swiffen voldoende. Als je de vloer liever dweilt, zorg er dan voor dat de dweil goed uitgewrongen is. Ook vlekken, gemorste limonade en wijn haal je weg met een goed uitgewrongen doek of dweil. Gebruik nooit soda of loog. Zware krassen kan je retoucheren en bijlakken. Wanneer doffe vlekken niet verdwijnen, moet een nieuwe laklaag worden aangebracht. Bij keukens is dat na ongeveer 5 jaar, bij slaapkamers na 20 jaar. Dan volstaat het de vloer te stofzuigen, te schrobben met een speciale remover, licht op te schuren met fijn schuu.rpapier, en af te lakken met dezelfde lak die erop zat.

 

FAQ’s:

- Kurktegels die worden gekleefd moeten na het leggen nog worden gelakt. Wat gebruik ik daarvoor?

Bedoeling van het lakken is dat de naden worden gedicht, zodat er geen water of stof in de vloer kan doordringen. Naast polyurethaanlak op basis van solventen bestaan er polyurethaanlakken met water als oplosmiddel. Deze laatste zijn zo goed als vrij van schadelijke oplosmiddelen en vrijwel reukloos. Ze drogen ook veel sneller dan
solventlakken. De droogtijd van lak op solventbasis bedraagt 6 tot 8 uur (in een ruimte van 20 °C). Waterlak is al na vier uur droog.

 

- Kan kurk in combinatie met vloerverwarming?

Zowel te verlijmen kurktegels als zwevend gelegde kurk kunnen met vloerverwarming worden gecombineerd, maar de reactiesnelheid van het vloerverwarmingsysteem zal wel vertragen.

 

- Kurktegels worden ingedeeld volgens de persdichtheid. Wat betekent dat?

De persdichtheid van de onderlaag bepaalt het verschil in kwaliteit tussen kurktegels. Hoe meer korrels er in een vloertegel geperst worden, hoe beter de veerkracht en hoe hoger de slijtvastheid.
Grosso modo bestaan er vier kwaliteiten persingen:

- low-density (380-400 kg/m3),
- medium-density (420-450 kg/m3),
- high-density (500-550 kg/m3) en
- super high-density (580-650 kg/m3).

Voor wandtegels is een densiteit van 300 kg/m3 ruim voldoende, voor vloertegels is de gewenste densiteit afhankelijk van het gebruik. Een vloer in de slaapkamer is veel minder aan slijtage onderhevig dan een vloer in de hal of de keuken.

 

 

Linoleum: Trendy en milieuvriendelijk 

 

 

Linoleum werd uitgevonden in 1863, door de Schot Frederick Walton. Het materiaal dankt zijn naam aan ‘oleum lini’, de Latijnse benaming voor lijnolie, het belangrijkste bestanddeel van linoleum. Lijnolie wordt verkregen door het persen van de zaden van
de vlasplant.
Om linoleum vloerbedekking te maken wordt de lijnzaadolie eerst ingekookt, waardoor die oxideert, en worden er hars, vulmiddel (hout- of kurkmeel), kalksteen en pigmenten aan toegevoegd. Dit mengsel wordt op banen geperst en vervolgens onder hoge druk op een jute onderlaag gewalst. Hierna drogen de banen enkele weken in verwarmde droogkamers, totdat de lijnolie is uitgehard is. Vervolgens krijgen ze een beschermlaagje dat de toplaag slijtvaster en onderhoudsvriendelijker maakt.


Voordelen

 • 100% natuurlijk. Gemaakt van natuurlijke grondstoffen die quasi onuitputtelijk zijn
 • biologisch afbreekbaar
 • gemakkelijk te onderhouden
 •  neemt snel de warmte van de omgeving aan.
 • Ideaal dus voor warme voeten
 • oersterk
 • combineerbaar met vloerverwarming
 • bacterievrij: doordat er heel langzaam lijnolie uit het linoleum komt, kunnen bacteriën zich er niet op voortplanten
 • geluiddempend. Sommige linoleumsoorten kunnen geluid reduceren met 14 dB
 • antistatisch
 • lange levensduur
 • verkleurt nauwelijks in de loop der jaren


Nadelen:

 • niet bestand tegen water. In een vochtige ruimte zoals een keuken moeten de naden goed worden gelast en moet het linoleum aan de randen een stukje omhoog tegen de wand lopen. Zo kan er geen water onder of in de vloer komen
 •  moet (behalve het kliksysteem) worden geplaatst door een professioneel
 • niet bestand tegen langdurige inwerking van alkalische producten.


Geschikt voor:
Het hele huis, maar minder voor vochtige ruimtes. Als er onder of in de naden water komt, kan linoleum beginnen rotten.

Verkrijgbaar in:
Linoleum is verkrijgbaar op rol, als tegel en als paneel, en in tientallen tinten en dessins, van unikleuren tot gewolkte dessins, van subtiele kleurmelanges tot opvallende marmereffecten. Voor wie linoleum zelf wil leggen, bestaan er vierkante tegels en langwerpige panelen met een kliksysteem. Dergelijke tegels en panelen bestaan
uit linoleum op een hdf-drager en een rug van kurk. Ze worden in elkaar geklikt zonder toevoeging van lijm, en kunnen op vrijwel elke ondergrond worden gelegd.


Prijs:

 

 • Linoleum op rollen van 2 meter breed: tussen de 30 en 50 euro/m², incl. btw en plaatsing

 

 • Voor linoleum panelen van 90 x 30 cm met kliksysteem: 41,10 euro/m² incl. btw

 

 • Voor linoleum tegels van 30 x 30 cm met kliksysteem: vanaf 52,45 euro/m² incl. btw


Onderhoud:
Voor dagelijks onderhoud volstaat stofzuigen, of reinigen met een stofwisser en doekjes. Regelmatig dweilen met een onderhoudsproduct dat is aanbevolen door de fabrikant of met een neutraal reinigingsmiddel doet de vloer er weer als nieuw uitzien. Giet nooit een emmer water uit op de vloer, want water dat onder de naden en randen loopt kan de lijmlaag onder de vloer aantasten, waardoor het linoleum loskomt. Pas ook op met schoonmaakmiddelen: basische middelen zoals soda tasten de lijnolie aan en schurende producten veroorzaken extra slijtage.


FAQ’s:

- Bij linoleum is vaak sprake van het aquajetsysteem. Wat is dat?

Met het aquajetsysteem kan je in de vloer speciale accenten aanbrengen. Hiervoor worden met een uiterst fijne, computergestuurde waterstraal onder zeer hoge druk figuren uit het linoleum gesneden, waarna er naadloos ‘insets’ worden aangebracht. Dat zijn inlegstukken met een afbeelding. De meeste prints zijn ontworpen voor de kinderkamer (een kuikentje, een stripfiguur …), maar er zijn ook ‘volwassen’ decoraties.

- Wat is kurklinoleum?

Linoleum is een materiaal dat voor 100% uit natuurlijke materialen bestaat. Dat geldt ook
voor kurklinoleum. Kurklinoleum is linoleum waaraan kurk werd toegevoegd. Daardoor is de linoleum veerkrachtiger, voelt hij warmer aan, en is hij beter geluidsisolerend. Dat maakt hem bijzonder geschikt voor slaapkamers.

- Help! Mijn nieuwe linoleum vertoont een gelige waas.

Bij nieuwe linoleum kan het lijken alsof er een gelige waas over de kleur ligt. Dit verschijnsel is totaal onschuldig. Het wordt veroorzaakt door de ‘droogkamerfilm’. Dat is een laagje geoxideerde lijnolie dat in de laatste fase van het productieproces
op het linoleum verschijnt. Zodra de vloer aan het licht wordt blootgesteld, verdwijnt de waas vanzelf. Bij zonlicht gaat dat snel, bij kunstlicht duurt het iets langer.

 

Vinyl: een budgetvriendelijkevloer met veerkracht

 

Vinylvloeren zijn opgebouwd uit verschillende lagen. De bovenste laag is een transparante slijtlaag die zorgt voor de kras- en slijtvastheid. De algemene regel is: hoe dikker de toplaag, hoe sterker de vloer. Onder de toplaag zit een printlaag waarop de tekening wordt gedrukt. Deze printlaag rust op een glasvlies die extra sterkte en stabiliteit verleent, en
verhindert dat de vloer gaat krullen. De onderlaag is gemaakt van pvc of polyvinylchloride - vandaar de naam ‘vinyl’- en verhoogt de geluiddempende eigenschappen van de vloer.
 

Voordelen: 

 • goedkoper dan laminaat gemakkelijk te onderhouden
 • veerkrachtig
 • geluidsabsorberend
 • slijtvast. Op de betere kwaliteiten krijg je 10 tot 15 jaar garantie op slijtage
 • veel soorten zijn geschikt om boven vloerverwarming te leggen


Nadelen: 

minder sterk dan linoleum

 • krassen zijn moeilijk te herstellen. Plak daarom altijd doppen onder de poten van je stoelen
 • de hoge veerkracht van de schuimlaag verhoogt het loopcomfort, maar betekent tegelijk een mindere weerstand bij belasting. Als de slijtlaag niet voldoende sterk is, kunnen hakken of vallende voorwerpen er doorheen prikken. Koop voor intensief belopen ruimtes daarom altijd kwaliteitsvinyl met een extra sterke toplaag

 

Geschikt voor:
Elke kamer in huis. Door de goede waterbestendigheid wordt vinyl dikwijls toegepast in keukens en badkamers Verkrijgbaar in:
Vinyl bestaat tegenwoordig in heel veel kleuren en dessins. Die gaan van de opdruk van een plankenvloer over bloemen tot zacht gemarmerde of licht geaderde dessins.
Vinyl is leverbaar in rollen van 2, 3 en 4 m breed en in dikte variërend van 1 tot 3,5 mm. Hoe dikker, hoe slijtvaster de vloer. Voor projecten bestaan er ook vinyltegels.
In een ruimte die kleiner is dan 40 m² en een vlakke, vormvaste en droge ondergrond heeft, kan stevige vinyl op rollen los worden gelegd. Alleen moeten de randen worden voorzien van dubbelzijdige tape. In grotere ruimtes laat je vinyl het best lijmen door een vakman.

 

Prijs:
Vinyl op rollen van 2, 3 of 4 meter breed: tussen 15 en 40 euro/m² , incl. btw maar zonder plaatsing. Reken voor de plaatsing +/- 10 euro/m².


Onderhoud:
Vinyl is eenvoudig te reinigen met een stofzuiger of een dweil met een sopje. Om te voorkomen dat vinyl dof of streperig wordt, voeg je bij het dweilen een scheutje neutraal reinigingsmiddel toe. Hiermee herstel je de beschermlaag. Een sterk verschraalde
vinylvloer kan je ontvetten, reinigen met een goede allesreiniger en daarna, als de vloer volledig droog is, met behulp van een doek gelijkmatig instrijken met een onverdunde laag glansmiddel. Vlekken verwijder je altijd zo snel mogelijk met een droge doek of water, een specifiek reinigingsmiddel of terpentine. Gebruik nooit alkalische producten (ammonia, soda) of sterke oplosmiddelen zoals thinner en aceton, want vinyl lost daarin op.

 

FAQ’s:

- Wat is geweven vinyl?

Geweven vinyl is een nieuwe soort vinyl die de natuurlijke look van bijvoorbeeld sisal combineert met het gemakkelijk onderhoud van vinyl. Het weefsel is zo dicht dat vuil gemakkelijk met een
rolborstel verwijderd kan worden. Er is keuze tussen verschillende weefstructuren en kleurschakeringen, en tussen banen en tegels.

- Vinyl is verkrijgbaar in verschillende diktes. Wat is het verschil?

Vinyl is verkrijgbaar in een dikte van 1 tot en met 3,5 mm. Zwaar belaste vloeren vragen om een sterke en dikke kwaliteit.

- Waarom gaan vinyl en rubber niet samen?

Leg op een vinyl vloer nooit een mat met een rubberen onderlaag, en zet er ook geen meubels met rubberen noppen op. Producten die worden gebruikt bij de fabricage van rubber kunnen in vinyl doordringen en er vlekken in veroorzaken.

 

Tapijt: behaaglijk en warm

 

 

Vast tapijt bestaat uit een rug en een tapijtoppervlak van textielgarens die zowel synthetisch als natuurlijk kunnen zijn. Voorbeelden van synthetische garens zijn polyamide, polyacryl en polypropyleen of mengsels daarvan.
Voorbeelden van natuurlijke garens zijn wol (veerkrachtig en elastisch), katoen (sterk, maar minder veerkrachtig), sisal en kokos vochtabsorberend en sterk).

 

Voordelen:

 

 • wol is gevoeliger dan synthetisch tapijt, maar van nature veerkrachtig, vuilwerend en warmte-isolerend. Dit zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur in de ruimte stijgt, waardoor de verwarming een graadje lager kan.
 • dempt contactgeluid tengevolge van lopen of stoten. Tapijt dempt ook omgevingsgeluid: een ruimte waarin een tapijt ligt, zal niet hol klinken.
 • lekker zacht en warm voor blote voeten
 • stroef. Uitglijden is uitgesloten
 • trekt stof aan, maar houdt het ook vast, waardoor
 • het niet meer in de lucht rond dwarrelt. Voor mensen met een allergie is dat een groot voordeel

 

Nadelen:

 

 • goed onderhoud is noodzakelijk
 • synthetische materialen zijn sterker en beter bestand tegen vocht dan natuurlijke, maar ze smelten bij contact met een brandende sigaret
 • kokos en sisal zijn gevoelig voor rekken en krimpen. Dat komt doordat de vezels vocht opnemen en afstaan. Daarom wordt aangeraden een luchtvochtigheid van rond de 50% aan te houden.

 

Geschikt voor:
Vast tapijt is maar beperkt bestand tegen vlekken en vocht, en daardoor niet aangeraden voor keukens en badkamers.

 Verkrijgbaar in:
Tapijt is verkrijgbaar in ontelbaar veel samenstellingen, kleuren en weeftechnieken (visgraat, bouclé, jacquard …). De standaardbreedte is 4 meter, maar er bestaan ook rollen van 2, 3 en 5 meter.
In ruimtes kleiner dan 20 m² kan vast tapijt los worden geplaatst, en louter met kleefband aan de ondergrond worden vastgemaakt. In grotere ruimtes hangt de manier van plaatsen af van het materiaal van de rug. Tapijt met een rug van schuimrubber kan worden verlijmd, los worden gelegd, of worden bevestigd met zelfklevende tape. Tapijt met een rug
van jute wordt verlijmd of opgespannen tussen spanplatten die tegen de muur bevestigd worden. Tapijt lijmen en opspannen laat je beter uitvoeren door een vakman.

Prijs:
Een 100% wollen vlak vast tapijt is al verkrijgbaar vanaf 52 m², inclusief btw. Voor betere kwaliteiten moet je rekenen op 120 à 150 euro m².

Onderhoud:
Wil je lang van je vast tapijt genieten, dan moet je het minstens twee keer per week stofzuigen. Het best doe je dat met een stofzuiger met een elektrisch ronddraaiende borstel en met een goede onderdruk (minimaal 160 millibar). Zo verdwijnt niet alleen
het vuil, de kleur blijkt ook langer mooi en de polen worden weer omhoog gezogen. Zuig drie keer: met een vleug mee, tegen de vleug in, en weer met de vleug mee.
Bij vlekken is het zaak van snel reageren. Maak een handdoek nat met lauwwarm schoon water, wring hem uit, leg hem op de vlek en laat de vlek in de handdoek trekken. Herhaal dit net zo vaak tot de handdoek niet meer verkleurt. Schoonmaken met droogschuim, shampoo, afwasmiddel of groene zeep wordt afgeraden. Door de zeepresten die in het tapijt achterblijven, wordt vuil sneller aangetrokken.

 

FAQ’s:


- Waarom een ondertapijt?
Behalve bij vloerverwarming - want dan wordt de warmtedoorvoer tegengehouden - wordt altijd ondertapijt geadviseerd. Dankzij ondertapijt kneust de pool minder snel, waardoor de levensduur van je tapijt met ongeveer een derde verlengt.


- Hoogpolig of laagpolig wollen tapijt voor in de woonkamer?
Best laagpolig. Hoe hoger de polen, hoe comfortabeler een tapijt aanvoelt, maar hoe moeilijker in onderhoud en hoe minder lang het meegaat.


- Wat is shading?
Soms kunnen in tapijt grillige plekken ontstaan die eruit zien alsof je er water op hebt gemorst. Dit wordt ‘shading’ genoemd. Vooral tapijt met een gesneden pool is er gevoelig voor, maar ook kokostapijt kan er last van hebben. De oorzaak van shading is nog altijd
niet bekend. Wel blijkt dat als je tapijt met shading vervangt, de kans groot is dat het verschijnsel op dezelfde plek opnieuw zal optreden.
 

Rubber: Slijtvast en antislip

 

 

Rubber is op zich een natuurlijk materiaal, maar rubberen vloeren bestaan voor het grootste deel uit synthetische grondstoffen. Natuurrubber is immers minder slijtvast en moeilijker te verven dan synthetische rubber.

 

Voordelen:

 • vrij duurzaam. Gaat ongeveer 20 jaar mee
 • enigszins stroef en daardoor antislip
 • antistatisch
 • moeilijk ontvlambaar. Een brandende sigarettenpeuk laat geen beschadiging of smeltplek achter
 • veerkrachtig
 • bijzonder slijtvast. Vandaar dat rubber zo vaak gebruikt wordt voor de vloer van sportzalen.
 • rubberen tegels kan je eventueel zelf leggen. Rubberen rollen moeten worden geplaatst door een vakman: voor het pas snijden van de banen is een speciale snijder nodig

Nadelen:

 • niet verhuisbaar
 • synthetische rubber is lichtjes giftig
 • bij hoge noppen blijft bij het dweilen gemakkelijk vuil achter de noppen zitten

 

Geschikt voor:
Elke ruimte.
Verkrijgbaar in:
Rubber is 2 tot 7 millimeter dik en is verkrijgbaar in tegels en in rollen van 1,20 m breed. De vloeren kunnen vlak zijn of bijvoorbeeld ronde, vierkante of rechthoekige noppen hebben.
Het meest bekend zijn de zacht grijze en felle primaire kleuren, maar rubbervloeren bestaan ook in tal van andere andere unikleuren en ook
met een dessin. Op een effen kleur is vuil sneller zichtbaar dan op bijvoorbeeld een gemarmerd dessin.

 

Richtprijs:
Vanaf 20,90 euro per vierkante meter, niet geplaatst.

 

Onderhoud:
Onmiddellijk nadat de vloer is gelegd, reinig je hem met een allesreiniger. Zo verwijder je de beschermlaag van in de fabriek. Dagelijks onderhoud gebeurt met een stofzuiger of een stofwisser.
Voor rubbervloeren bestaan er specifieke producten die zowel reinigen als verzorgen.

FAQ’s:


- Ik had graag rubber op mijn trap gelegd. Kan dat?

Zeker. Speciaal voor de bekleding van trappen zijn er rollen met een geribbeld profiel van soepel materiaal. Er zijn ook rubberen trapvormen uit één stuk verkrijgbaar.

- Kan rubber ook bij vloerverwarming?

Ja. Er bestaat een speciale kwaliteit om boven vloerverwarming te leggen, maar door de warmte kan een rubbergeur ontstaan.

- Rubber kan worden ingewreven met een wasemulsie. Heeft dat zin?

Een wasemulsie maakt de kleur sprekender en zorgt ervoor dat de vloer minder snel vlekt. Dat is vooral handig in de keuken en de eethoek.