Voorzichtige toespraken op nieuwjaarsreceptie Ecolo
Foto: belga
Ecolo-covoorzitters Jean-Michel Javaux en Sarah Turine hebben er donderdag over gewaakt geen bruggen op te blazen in hun toespraken op de nieuwjaarsreceptie van de partij.

Nadat de bemiddelingsopdracht van Johan Vande Lanotte woensdag definitief spaak liep, blijft het voorlopig koffiedik kijken over nieuwe stappen in het moeizame onderhandelingsproces. 'Maar het debat de rug toekeren maakt geen deel uit van het genetisch patrimonium van de ecologisten uit het noorden en het zuiden van het land', zo zette Javaux de toon.

'Het is onze politieke verantwoordelijkheid vol te houden en een uitweg te vinden', vulde Turine aan.

Javaux benadrukte dat Ecolo vastbesloten is de dialoog verder te zetten en dan liefst zij aan zij met Groen!. De band tussen de groenen boven en onder de taalgrens werd meermaals in de verf gezet, ook door de aanwezigheid van verschillende parlementsleden van de Vlaamse zusterpartij. Beide partijen hebben trouwens verschillende eigen voorstellen op tafel gelegd, merkte Javaux voorts op, verwijzend naar de financieringswet, interne hervormingen in Brussel en ecologische responsabilisering.

Na afloop van zijn toespraak herhaalde Javaux aan enkele journalisten dat hij geen exclusieven stelt over de partijen aan de onderhandelingstafel. 'Als dat toelaat de situatie te deblokkeren, heb ik niets tegen een formulewijziging', liet hij optekenen. 'Maar ik betwijfel of dat zoden aan de dijk zal brengen.'