In Luik hebben de gemeentelijke en federale autoriteiten donderdag een gedenkplaat ingewijd ter ere van de slachtoffers van de explosie die zich precies een jaar geleden in de rue Léopold voordeed.

Behalve de families van de slachtoffers waren vertegenwoordigers van de brandweer, de politie, het Rode Kruis en het slachtofferidentificatieteam van de federale politie aanwezig bij de inwijding.

De burgemeester van Luik, Willy Demeyer, blikte terug op de ramp die veertien mensen het leven kostte. Hij was vergezeld van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom, vicepremier Didier Reynders en provinciegouverneur Michel Foret.

'Het is noodzakelijk aan de verwanten en bevolking een plaats van bezinning te bieden, een symbolische plek waar elkeen zijn verdriet kan aan ophangen', zei Demeyer. De stalen gedenkplaat met de veertien namen van de slachtoffers, recht tegenover de plaats van de ontploffing, is voorlopig en zal door een andere vervangen worden 'wanneer de werkzaamheden die het stedelijke litteken wegvegen, af zijn', aldus nog de burgemeester.