Ugandese homorechtenactivist vermoord
Foto: afp
De Ugandese homorechtenactivist David Kato is op brute wijze doodgeslagen. Hij werd in zijn huis meerdere keren op zijn hoofd geslagen met een knuppel.

Kato overleed aan zware verwondingen aan zijn hoofd. De Ugandese politie heeft de moord bevestigd.

Kato ontving sinds oktober meerdere doodsbedreigingen, nadat zijn foto op de voorpagina van de Ugandese krant Rolling Stone was geplaatst met daaronder de tekst 'Hang ze op'. In het dagblad stond een lijst met honderd homoseksuelen.

Kato en twee anderen klaagden de krant aan en werden vorige maand in het gelijk gesteld. De rechter bepaalde dat Rolling Stone een schadevergoeding van 485 euro plus de juridische kosten moet betalen aan elk van de drie activisten die het dagblad hadden aangeklaagd.

Daarnaast verbood de rechter het publiceren van namen van veronderstelde homoseksuele mannen en vrouwen.

Homoseksualiteit is illegaal in Uganda. Veel Ugandezen beschuldigen homo's en lesbiennes ervan kinderen te werven voor een homoseksuele levensstijl. Vorig jaar probeerde de regering nog een wet in te voeren om homoseksualiteit met de dood te bestraffen, een voorstel dat na internationale woede geruisloos weer werd ingetrokken.

Rainbows United, een collectief van Het Regenbooghuis van Brussel, WISH (werkgroep internationale solidariteit homoseksualiteit), Merhaba, Fedasil - AHHA project (Aangepaste Hulpverlening voor Holebi-Asielzoekers), The Belgian Pride en het True Colours Café, organiseert donderdag om 17.00 uur een manifestatie aan de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken in Brussel. Zij hebben een onderhoud aangevraagd met minister Steven Vanackere omtrent de bescherming van leiderschap in de LGBT-beweging in Uganda en andere landen.