Postbodes staken op 11 februari
Foto: if
De werknemers van Bpost leggen op vrijdag 11 februari de hele dag lang het werk neer. Er wordt die dag geen post verdeeld, en ook de kantoren blijven dicht.

Het gaat om een algemene staking die door alle vakbonden wordt gesteund. Ze protesteren daarmee tegen het strategisch plan en de problematiek van de hulppostbodes. 

De acties worden gevoerd met het oog op onderhandelingen over de toekomst van de postmannen, aldus de socialistische vakbond.

Maandag onthulde bpost het nieuwe strategische plan dat een herziening inhoudt van de organisatie van de brieven- en pakjespost. Die zal verder geautomatiseerd en gecentraliseerd worden. Geleidelijk moet de sortering van brievenpost overgeheveld worden naar een van de vijf grote sorteercentra, die omgedoopt worden tot industriële mailcentra, die een pak meer activiteiten zullen herbergen dan nu het geval is.

Het sorteren van de post per ronde zal ook daar gebeuren zodat de post gesorteerd toekomt op de distributiecentra. Daardoor verdwijnt volgens de vakbonden een belangrijk deel van de dagtaak van de postbode, van wie volgens de bonden meer productiviteit en flexibiliteit gevraagd zal worden. In de dagen na de bekendmaking werden her en der al de eerste acties gevoerd.

Na een ontmoeting tussen de vakbonden vanochtend werd 11 februari als datum vastgelegd voor een nationale staking. De bonden willen vooral dat de werkomstandigheden van het personeel leefbaar blijven. Indien de directie van het postbedrijf niet met voorstellen over de brug komt, valt niet uit te sluiten dat de komende weken of maanden nog meer acties volgen.

Sociaal overleg

Vanmorgen hebben de afgevaardigden van de christelijke vakbond de vergadering van het paritair comité verlaten uit protest tegen de voorstellen van de directie.

Op de agenda van het sociaal overleg stonden onder meer het dossier rond de hulppostbodes en de nieuwe organisatie bij de mail-divisie die het bedrijf eerder deze week bekendmaakte.

Door op te stappen “hebben we een duidelijk signaal willen geven dat we van de directie betere voorstellen verwachten en niet akkoord kunnen gaan met wat er op tafel ligt", aldus Lieve Van Overbeke van ACV-Transcom.

"Over beide dossiers verwachten we dat de directie met betere voorstellen komt dan vandaag. Bovendien willen we ook een onderhandelingsmarge. De directie heeft het dossier rond de nieuwe organisatie opgesplitst zodat we enkel advies kunnen geven en daar hebben we slechte ervaringen mee", verklaarde Van Overbeke.

Ze wees erop dat de bonden in het verleden over bepaalde dossiers unaniem een negatief advies gaven, en de directie toch besliste om door te gaan.

Werkdruk

Volgens haar Franstalige collega André Blaise zal het personeelsbestand bij de mail-divisie in de toekomst met meer dan 30 procent dalen als gevolg van de reorganisatie. Hij vreest ook dat de statutairen zullen worden vervangen "door duizenden lowcostpostbodes".

Ook de flexibiliteit wordt verhoogd, met de mogelijkheid van een zesdaagse werkweek afhankelijk van de drukte.

Woordvoerder Piet Van Speybroeck zegt dat bpost de stakingsoproep betreurt. "We hopen dat de gesprekken over de toekomstige organisatie van de mailactiviteiten snel kunnen verdergezet worden.
De veranderingen zijn noodzakelijk om de toekomst van het bedrijf te vrijwaren, maar zullen geleidelijk en op sociaal verantwoorde wijze doorgevoerd worden", klinkt het.