Het Russische onderzoekscomité dat belast is met transport, beschuldigt de politieagenten van de Moskouse luchthaven Domodedovo van steekpenningen te hebben afgetroggeld van buitenlandse passagiers, in plaats van zich bezig te houden met het verzekeren van de veiligheid.

Volgens Tatiana Morozova, een verantwoordelijke van het comité, blijkt uit analyse dat een systeem werd opgezet waarbij burgers uit Centraal-Aziatische landen werden afgeperst.

'In plaats van de openbare orde en de veiligheid van de passagiers te verzekeren, deden de politieagenten van de luchthaven Domodedovo aan afpersing', luidt het. Ze wilde geen details geven over hoeveel agenten zich met de praktijken inlieten en hoeveel geld er werd geïncasseerd.

Honderdduizenden burgers uit Centraal-Aziatische landen wonen en werken in Rusland om aan de ellende in hun eigen land te ontsnappen. Ze zijn een geliefkoosd doelwit van malafide agenten, die hen geld aftroggelen en hen bedreigen met uitwijzing.

Na de zelfmoordaanslag van maandag op Domodedovo wezen de Russische autoriteiten de directie van de luchthaven met de vinger. Zij zouden op het vlak van veiligheid te laks zijn geweest. De Russische pers van haar kant onderstreepte de verantwoordelijkheid van de politie en van de geheime dienst FSB, die niet in staat zijn om dergelijke aanslagen te verhinderen.