De huidige politieke crisis is in de buitenlandse pers nauwelijks nog nieuws.

Op hun sites maakten veel buitenlandse media gisteren nog melding van het ontslag van Vande Lanotte, in de papieren edities is dat veel minder het geval. Toonaangevende kranten als The Herald Tribune, The Wall Street Journal, Financial Times, Le Monde, Frankfurter Allgemeine en de Telegraaf wijden er niet eens een kortje aan.

Le Figaro besteedt het meest aandacht. De Franse krant ziet dat de koning met een probleem zit. Albert II weet niet meer tot welke bemiddelaar hij zich nog kan wenden. Dat Vande Lanotte nu opgeeft, toont aan het einde in zicht is van het Belgische overlegmodel. Wellicht moeten de spelregels worden aangepast, klinkt het.

El Pais spreekt van een koude douche voor de betogers van afgelopen zondag. Vande Lanotte was drie maanden van vruchteloos onderhandelen beu. Nieuwe verkiezingen hangen als een spook boven ons land, en wakkeren de polarisering verder aan.

De correspondent van de Nederlandse krant Trouw spreekt van een nieuw dieptepunt in de formatie. 'Nu ziet niemand nog een uitweg uit de politieke impasse', luidt de conclusie van het korte bericht.

De Volkskrant merkt op dat Vande Lanotte al de zesde informateur is. Het ontslag kwam niet onverwacht, maar een oplossing voor de crisis is nu verder weg dan ooit. Maar verder onderhandelen lijkt de enige optie. 'Geen van de partijen verlangt naar nieuwe verkiezingen. Niet alleen lossen die niets op - dezelfde partijen keren in ruwweg dezelfde omvang terug - het verergert ook de politieke instabiliteit.'

De krant wijst erop dat België op de interationale markten onder vuur ligt. De rente voor overheidsleningen steeg, omdat ons land zonder regering niets substantieels kan doen om de staatsschuld af te bouwen.