Stany Crets zei het bij het begin van de aflevering al grappend. ‘Ik verwacht dat ik met Ben het eindspel zal spelen. En hij zal niet meer weten waar zijn kop staat.' Als antwoord citeerde Erik Van Looy de krant: ‘Als je met Stany Crets naar het finalespelletje gaat, ben je verloren.'

Wat bedoeld was als smalltalk om de aflevering wat op gang te trekken, bleken profetische woorden. Crets speelde het finalespel niet alleen tegen Ben Crabbé, hij won het nog ook. Razend spannend was dat eindspelletje, trouwens. Crets speelde tactisch en stuurde de kleine quizmaster weer naar zijn eigen quiz in de vooravond op Eén. Crabbé nam zijn verlies sportief op. ‘De uitslag is terecht', zei hij. ‘Stany heeft het spelletje beter gespeeld.' ‘Ben heeft de hele uitzending veel meer geweten dan ik', gaf Crets ridderlijk toe. ‘Ik ben gewoon een kleine klootzak.'

Daarmee sloeg hij de nagel op de kop. Als er een ding duidelijk is geworden in de halve finale, dan wel dat het niet altijd degenen zijn die het meeste weten die het verst geraken. Want Crabbé speelde ijzersterk. Zijn grootste concurrent in het spel was Bert Kruismans.

Crabbé kon in zijn eigen fotoronde zonder twijfelen de tien mannelijke tennissers herkennen die hij voorgeschoteld kreeg. Kruismans liet in zijn fotoronde maar één steekje vallen. Begrijpelijk, want de opdracht om aan de hand van kunstwerken bekende veldslagen op te sommen, haalden de makers uit de lade met de stevigste quizvragen.

Bij zijn filmfragment wist Crets enkel Sigrid Spruyt te herkennen. Zij kondigde in het journaal een nieuwsitem aan over een terroristische aanval in Amerika. Over dat item wist Crets niets. Crabbé kon Oklahoma City zeggen en hij herinnerde zich nog dat de dader er de doodstraf voor had gekregen. Zijn naam ontglipte hem. Kruismans wist die wel: Timothy McVeigh. Sterk.

Het hele spel speelde de strijd zich af tussen Kruismans en Crabbé, de twee zwaargewichten in het quizzen. Maar toch ging het klootzakske Crets met de laatste finaleplaats lopen. Het is net dat soort verrassingen die ons donderdag opnieuw aan de buis zullen kluisteren.