Belgische rente op hoogste niveau in twee jaar
De tienjaarrente voor Belgisch staatspapier Foto: Bloomberg
De tienjaarrente voor Belgisch staatspapier steeg donderdagochtend met zes basispunten tot 4,33 procent, het hoogste niveau in bijna twee jaar. België is daarmee de grootste stijger binnen Europa.

De stijging van de Belgische rente werd woensdagmiddag ingezet na het bekendraken van het bezoek van Vande Lanotte aan de koning.

Het verschil met de Duitse bunds, de referentie op de Europese markt, bedraagt momenteel 116 basispunten. De zogenaamde 'spread' ligt fors hoger dan voor de verkiezingen op 13 juni 2010, toen het verschil slechts 79 basispunten bedroeg. Het record van 144 basispunten (11 januari) blijft voorlopig nog veraf.

CDS

Ook de prijs van de credit default swaps (cds) op Belgische staatsschuld nam met negen basispunten toe tot 183 basispunten. Cds-contracten maken het voor beleggers mogelijk om zich in te dekken tegen een mogelijke wanbetaling door de Belgische overheid. Een stijgende koers wijst erop dat deze contracten veelgevraagd zijn, en dat beleggers denken dat de kans op wanbetaling toeneemt.