Koning aanvaardt ontslag Vande Lanotte
Vande Lanotte biedt voor de tweede keer in drie weken zijn ontslag aan bij de koning Foto: BELGA
Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft woensdag om 17 uur zijn ontslag aangeboden bij de koning. De koning heeft daarmee ingestemd en start donderdag met zijn raadplegingen.

Johan Vande Lanotte zat woensdag de hele dag samen met de voorzitters van de vier Vlaamse partijen (N-VA, CD&V, SP.A en Groen!) om een uitweg te zoeken uit de communautaire impasse. De gesprekken gingen over de gezondheidszorg. CD&V had eerder deze week het voorstel neergelegd over een cobeheer van de gezondheidszorg door de gemeenschappen. Niet alle Vlaamse partijen waren het eens met dat idee..

Niet onverwacht

De Wetstraat was trouwens al de hele week in de greep van pessimisme. Dinsdag zaten de Franstalige partijen PS, CDH en Ecolo samen met Vande Lanotte. Ze lieten weten dat ze wachtten op voorstellen vanuit Vlaamse hoek. Het waren immers CD&V en N-VA die de nota-Vande Lanotte onvoldoende vonden om de gesprekken met zeven partijen terug op te starten.

CD&V en N-VA probeerden een 'smallere maar diepere' staatshervorming uit de brand te slepen, waarbij op minder beleidsdomeinen bevoegdheden overgeheveld zouden worden, maar wel op enkele domeinen zwaardere pakketten naar de deelstaten zouden gaan.

Marathonvergadering

CD&V kwam woensdagochtend naar de vergadering met een voorstel waarin de gemeenschappen meer bevoegdheden krijgen in de gezondheidszorg. De drie gemeenschappen zouden via een bonus-malussysteem geresponsabiliseerd worden voor hun uitgaven in dat domein: als ze meer uitgeven dan voorzien, moeten ze het tekort zelf bijpassen. Doen ze beter dan gepland, worden ze ervoor beloond. Ziekenfondsen zouden gesplitst worden per gemeenschap. Het voorstel lag gevoelig bij de Franstalige partijen. Maar ook aan Vlaamse kant was er geen eensgezindheid.

De vergadering met de Vlaamse partijen en Vande Lanotte begon woensdag om 9u45 uur en duurde tot na 15 uur, Dat was langer dan verwacht. De vergadering verliep erg moeilijk. Vande Lanotte trok daaruit zijn conclusies en trok naar de koning. Twee uur later was zijn ontslag een feit.

Mission Impossible

Het was de tweede keer op drie weken tijd dat Vande Lanotte met slecht nieuws bij de koning kwaamaankloppen. Op 6 januari gooide hij de handdoek voor de eerste keer in de ring sinds hij op 21 oktober 2010 was aangesteld tot koninklijk bemiddelaar. 

Albert II aanvaardde dat ontslag toen niet en vroeg Vande Lanotte om voort te doen met de steun van Elio Di Rupo (PS) en Bart De Wever (N-VA). Geflankeerd door de vertegenwoordigers van de grootste partijen moest Vande Lanotte pogen om de onderhandelingen weer vlot te trekken. Maar ook het triumviraat slaagde niet in wat intussen een ware mission impossible bleek.

Woensdag aanvaardde de koning het ontslag wel. Donderdag start hij zijn consultaties.