Groen! heeft dinsdag gepleit voor de afbouw van de marktdominantie van auteursrechtenvereniging Sabam. Er moet ook een online databank komen waarin gebruikers efficiënt kunnen nagaan welke muzikale auteurs waar aangesloten zijn, stellen de groenen in reactie op de uitzending van het VRT-programma Basta maandag.

Uit de reportage bleek dat Sabam facturen opstelt voor optredens van onbestaande artiesten en groepen. De vereniging zelf benadrukt dat foutieve inningen steeds worden rechtgezet, maar volgens Groen! heeft het "quasi-monopolie" nog steeds negatieve effecten voor muzikale auteurs.

"Sabam handelt alsof ze alle muzikale auteurs in dit land vertegenwoordigt, maar dat is niet zo. Bovendien illustreert de reportage van Basta dat Sabam zich gedraagt als een auteurspolitie die zich inhalig opstelt", aldus Vlaams parlementslid Bart Caron.

Hij erkent dat de auteursrechtenvereniging de voorbije jaren al inspanningen leverde, maar vindt dat "aan de kern van de zaak niets veranderd is".

Concreet willen de groenen voor bijkomende flexibiliteit en transparantie zorgen door auteurs de keuze te geven tussen verschillende beheersvennootschappen. Een toegankelijke databank moet het voor gebruikers dan weer mogelijk maken snel na te gaan bij welke vennootschap artiesten aangesloten zijn.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig