Bart Peeters eerst uitgeschakeld in finaleweek
Foto: vrt
Bart Peeters, Steven Van Herreweghe en Stany Crets lijken dikke vrienden. Maar Peeters moest er onherroepelijk uit in de finaleweek van de Allerslimste Mens.

 Sommige mensen zijn erg begaan met de vraag wie zich overmorgen tot de Allerslimste Mens ter Wereld zal kronen. Anderen betreuren dat in deze best of-editie zo verbeten wordt gespeeld, alsof iedereen vergeten is dat het om een amusementsprogramma gaat met een ironische titel.

Voor deze laatsten was het gisteren een mooie uitzending. Op de eindspurt na — door Stany Crets gewonnen van Bart Peeters — werd er gisteren immers niet tactisch gespeeld, en ook niet zo sterk gequizd. De drie kandidaten faalden in de puzzelronde, en in het eindspel stonden Peeters en Crets zo met de mond vol tanden bij relatief eenvoudige vragen zoals de landing in Normandië, dat zelfs Erik Van Looy de spot met hen dreef.

Opvallend genoeg tastte dit falen geenszins het goede humeur van de kandidaten aan. Is het omdat ze zich wel eens als vrouw verkleden — Bart Peeters als Yvonne (of was het Yvette?), Stany Crets als Debby (of was het Nancy?) en Steven Van Herreweghe als voil janet — dat deze drie minder scoringsdrang vertoonden dan andere mannelijke kandidaten?

De camaraderie en zelfrelativering droop van de uitzending af — en dat voor een finaleweek. Vertederend haast hoe Steven Van Herreweghe niet kon kiezen wie van beide andere moest afvallen. ‘Een keuze tussen mijn kinderen’ zei hij, waarop Peeters zijn hoofd op Van Herreweghes schouder vlijde. En of ze niet gewoon alledrie mochten terugkeren, morgen?

Alleen op het bittere einde kwam de dolk toch weer boven. Stany Crets kon veertig seconden lang niet verzinnen dat Salvador Allende een president was die met een staatsgreep van de macht werd verdreven. Maar in het zicht van de uitschakeling herinnerde hij zich wel dat tactiek hem al eerder gered heeft. Toen Peeters nog op één seconde stond, liet Crets zich daaronder zakken om met één bliksemsnel antwoord op de slotvraag toe te slaan. Gelukkig vond Peeters het niet erg. De twee kusten elkaar innig tot afscheid. Dát zien we Ben Crabbé en Bart De Wever nog niet doen.