Cacaoprijs schiet omhoog door crisis Ivoorkust
Foto: Oxfam
Na de oproep tot een uitvoerstop in Ivoorkust zijn de prijzen voor cacao - de basisgrondstof voor chocolade - fors gestegen. Bij Barry Callebaut in Wieze, de grootste chocoladefabriek ter wereld, houdt men de situatie in de gaten.

De cacaoprijs is vandaag opnieuw fors gestegen als gevolg van de exportstop. De futures op de grondstoffenbeurs Liffe gingen met 3,9% de hoogte in tot 2.223 pond per ton, de hoogste prijs sinds begin augustus. In november werd er nog 1.770 pond voor een ton betaald.

Ivoorkust is met een productie van een miljoen ton per jaar de grootste cacaoproducent ter wereld. De afnemers zijn vooral in Europa te vinden.

Bij Barry Callebaut, de chocoladeproducent met Belgische roots, zijn er nog voldoende voorraden, verzekert een woordvoerster. "We bekijken de zaak. Er zijn nog veel onduidelijkheden. Maar we maken ons voorlopig geen zorgen. Er zijn nog voldoende voorraden", luidt het bij Barry Callebaut in Wieze, de grootste chocoladefabriek ter wereld. Barry Callebaut haalt overigens niet alleen cacao uit Ivoorkust, maar ook uit andere landen.

Katoen

Ook de prijs van katoen, die vorig jaar al verdubbelde, heeft vandaag in New York een nieuw record bereikt van meer dan 1,60 dollar per pond. De reden voor de stijging moet gezocht worden bij de sterke vraag vanuit China.

Het pond katoen voor levering in maart werd rond 16.20 uur GMT ongeveer 5 cent duurder, tot 1,6194 dollar, een prijs die in de VS nooit gezien is sinds de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865).