Verschillende ooggetuigen van de gruwelijke aanslag op de luchthaven van Domodedovo in Moskou vertellen hoe ze bebloede slachtoffers uit het luchthavengebouw zagen vluchten.

Didier Vanderlinden was net met de vlucht van Brussels Airlines aangekomen op Domodedovo. ‘Ik hoorde een luide knal, het gebouw daverde, stof kwam uit alle plafondpanelen naar beneden. Vervolgens drong een geur van springstof binnen’, verklaarde hij telefonisch aan onze redactie.

Jean Cleymans, een lezer op onze site, zat ook op het vliegtuig van Brussels Airlines. Hij zat redelijk ver naar achter in het toestel en kwam pas laat aan bij de paspoortcontrole. Volgens Cleymans was er geen paniek in de aankomsthal nadat de bommen waren ontploft. 'Er was precies niets aan de hand. Er kwam iemand met een bagagewagen aangereden waarop een gewonde vrouw lag, helemaal bedekt met grijze as. Maar alles was business as usual, ook al waren er enkele minuten voordien 35 mensen omgekomen'.

De Rus Sergei Lavochkin, die in de aankomsthal op een vriend stond te wachten toen de aanslag gebeurde, hoorde de knal. 'Ik hoorde een luide knal en zag stukken van het plafond naar beneden komen', vertelde hij aan het Russische televisiestation Rossiya 24. 'Ik hoorde mensen schreeuwen. Dan begonnen de mensen weg te lopen.' Lavochkin vertelde nog dat hij zag hoe reddingswerkers bebloedde slachtoffers uit de terminal wegbrachten.

'Duizenden mensen'

Mark Green, die net op de luchthaven van Domodedovo geland was, spreekt van een enorme explosie. Volgens hem waren er duizenden mensen in de terminal toen de aanslag gebeurde.

'We waren onze bagage in de auto aan het leggen, toen alle sirenes afgingen', vertelde hij aan de BBC. 'Mensen kwamen uit het gebouw gestroomd. Sommigen zaten onder het bloed. Een man droeg een jeans die door de explosie gescheurd was. Zijn dij zat tot aan zijn knie onder het bloed.'

Een getuige, Viktor, zei tegen radiozender Roesskaja Sloedzjba Novostei dat hij buiten een grote knal hoorde. 'Er was een explosie, een knal. Toen zag ik een politieagent helemaal onder het bloed. Hij schreeuwde: Ik heb het overleefd! Ik heb het overleefd!'

Bagagekarretjes

Alexei Spiridonov (25), die voor een autoverhuurbedrijf op de luchthaven werkt op amper honderd meter van de explosie , zag de aanslag gebeuren. 'De explosie was zo sterk dat ik tegen de muur gegooid werd. Mensen liepen in paniek de hal uit en zochten hun familie. Andere mensen lagen gewoon in een plas bloed.'

Zo'n twintig gewonden werden op bagagekarretjes naar buiten gebracht, vertelt hij.
'Er was een redelijk luide knal en daarna zag ik rook. Er hing een branderige geur en mensen begonnen weg te lopen.' Volgens Alexei stortte ook een stuk van het dak in.

Yelena Zatserkovnaya, die voor Lufthansa werkt, stond even ver van de explosie als Alexei Spiridonov. 'Er was veel bloed. Afgerukte ledematen lagen overal.'