Varkensvlees mag in de koelkast
Foto: ap
De Europese Commissie gaat akkoord met de onmiddellijke private opslag van varkensvlees, als maatregel tegen te lage vleesprijzen.

De Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft dit aangekondigd op een bijeenkomst van de Europese ministers van Landbouw in Brussel. Tegen het einde van de week zouden de modaliteiten voor de steunmaatregel vastgelegd worden. "Eind deze week is de private opslag een feit", zo meldde Peeters.

Ook veertien andere Europese landen spraken zich op de bijeenkomst uit voor de steunmaatregel voor de varkenssector. Die lijdt al maanden onder de hoge veevoederkosten en de lage prijzen. Bovendien kreeg de vraag naar varkensvlees een stevige knauw als gevolg van de Duitse dioxinecrisis.

Door het fiat van de Europese Commissie krijgen de lidstaten nu de mogelijkheid om varkensvlees tijdelijk op te slaan in koelinstallaties. Het vlees wordt dan terug op de markt gebracht wanneer de prijzen min of meer genormaliseerd zijn. De Europese Commissie neemt de financiering van de kosten van de opslag voor haar rekening.

De komende dagen zal de Commissie in overleg met de sector de precieze modaliteiten vastleggen. Dan moet de omvang van het beschikbare budget en de gestockeerde aantallen duidelijk worden. Tegen eind deze week zou de opslag dan effectief van start kunnen gaan.