Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft tot nu toe een op de drie passagiers van de vlucht die kort voor de aanslag landde op de Moskouse luchthaven Domodedovo, kunnen bereiken. Zij zijn allemaal ongedeerd.

De Belgische ambassade in Moskou en Brussels Airlines volgen van nabij de situatie op 'om zich te vergewissen van eventuele Belgische slachtoffers. Totnogtoe zijn er nog geen berichten over Belgische slachtoffers, maar het zal nog enige tijd duren vooraleer we daarover de nodige zekerheid hebben', aldus Buitenlandse Zaken nog.

De meeste passagiers die al gecontacteerd konden worden, bevonden zich op het moment van de ontploffing aan de immigratiedienst op de luchthaven, zeventig à tachtig meter van de plaats van de explosie, aldus woordvoerder Geert Sciot van Brussels Airlines. Nadat ze langs de immigratiedienst waren gepasseerd, moesten de reizigers nog langs de bagageband en de douane, alvorens in de hal te komen waar de aanslag plaatsvond. Brussels Airlines kan niet uitsluiten dat sommige passagiers al verder gevorderd waren in het luchthavengebouw.

Volgens Buitenlandse Zaken in Brussel landde het toestel om 14.10 uur Belgische tijd (16.10 uur Moskou-tijd). De explosie gebeurde om 14.32 uur Belgische tijd (16.32 uur Moskou-tijd). De Belgische luchtvaartmaatschappij zoekt uit waar de mensen zich bevonden op het moment van de explosie, zegt woordvoerder Geert Sciot.

Aan boord van het aangekomen vliegtuig waren er zo'n 88 passagiers, Belgen maar ook mensen van een andere nationaliteit.

Harde klap

De passagiers van die vlucht waren nog in het luchthavengebouw toen de aanslag gebeurde. Didier Vanderlinden, een van de passagiers van de Brussels Airlines-vlucht stond op het moment van de explosie aan de paspoortcontrole, zegt hij op Radio 1. 'Plots was er een harde klap. Het plafond dwarrelde naar beneden. Er kwam een scherpe geur van verbrande materialen en stof onze richting uit. Je kon gemakkelijk zien uit welke richting het kwam: vanuit de aankomsthal, waar mensen hun gasten komen ophalen.'

Jean Cleymans, een lezer op onze site, zat ook op het vliegtuig van Brussels Airlines. Hij zat redelijk ver naar achter in het toestel en kwam pas laat aan bij de paspoortcontrole. Volgens Cleymans was er geen paniek in de aankomsthal nadat de bommen waren ontploft. 'Er was precies niets aan de hand. Er kwam iemand met een bagagewagen aangereden waarop een gewonde vrouw lag, helemaal bedekt met grijze as. Maar alles was business as usual, ook al waren er enkele minuten voordien 35 mensen omgekomen'.

Callcenter

De luchtvaartmaatschappij heeft ondertussen een callcenter geopend voor familieleden van passagiers op de vlucht SN2835. De luchtvaartmaatschappij heeft nog geen kennis of indicatie van getroffen passagiers, maar hoopt met het callcenter meer duidelijkheid te krijgen.

'Ook familieleden of kennissen van aankomende passagiers van wie intussen duidelijk is dat zij ongedeerd zijn gebleven, kunnen ons bellen', zegt Geert Sciot. Zo hoopt men een zicht te krijgen op eventuele slachtoffers.

Het callcenter is te bereiken op (0032) (0) 2/753.73.00. De luchtvaartmaatschappij werkt hiervoor samen met de autoriteiten, waarbij ook mensen van het Rode Kruis zijn ingeschakeld om de telefoon te bemannen.

Het vliegtuig van Brussels Airlines is intussen ook alweer opgestegen op de luchthaven Domodedovo, met vertrekkende passagiers, aldus de woordvoerder. Zij bleven dus zeker ongedeerd.