Marokkaans proces Sekkaki uitgesteld tot maart
Foto: ee
Het proces van Ashraf Sekkaki in Marokko is uitgesteld tot 9 maart. Aanvankelijk moest Sekkaki op woensdag 19 januari verschijnen voor de rechtbank in het Marokkaanse Oujda. Dat werd vernomen van zijn advocaat Sven Mary.

Het proces van Sekkaki en zijn kompaan Mohamed Johri, met wie hij op 23 juli 2009 uit de gevangenis van Brugge ontsnapte, werd al meerdere keren uitgesteld.

Mary kon niet zeggen wat de twee precies ten laste wordt gelegd. "Sekkaki zal zich waarschijnlijk moeten verantwoorden voor zijn ontsnapping in Marokko. In tegenstelling tot in België, is ontsnappen wel strafbaar volgens de Marokkaanse wetgeving", zegt Mary.

"Sekkaki zal zich ook moeten verantwoorden voor alle misdrijven begaan in België, onder meer gijzeling, diefstal met geweld en bendevorming", voegt hij toe.

Het proces van de broer en een vriendin van Sekkaki, die beiden hielpen met de voorbereiding van de ontsnapping uit de gevangenis van Brugge, werd volgens Mary uitgesteld tot 14 februari.

Sekkaki werd in december overgeplaatst naar een zwaarbeveiligde gevangenis in de Marokkaanse hoofdstad Rabat, nadat hij was ontsnapt uit de gevangenis van Oujda.

In 2003 en 2009 ontsnapte de gangster al uit de gevangenissen van Turnhout en Brugge. Bij die laatste ontsnapping kon hij ontkomen met een helikopter. Ruim twee weken later werd hij toen opgepakt in Marokko.