Topvolley Belgium mikt op Spelen 2020
Bondscoach Claudio Gewehr met de mannenploeg Foto: Photonews
Topvolley Belgium mikt resoluut op de Spelen van 2020. Het talent is er: de nationale meisjesploeg staat tweede op de wereldranglijst, de jongens staan dertiende.

Een draagvlak creëren dat tot resultaten op grote kampioenschappen moet leiden. Zo omschreef sporttechnisch coördinator Geert De Dobbeleer gisteren de opdracht van Topvolley Belgium.


‘In regionale trainingscentra willen we 8 tot 14-jarige talenten opsporen en die laten doorstromen naar de Volleybalschool in Vilvoorde waar ze van hun 14de tot hun 18de kunnen doorgroeien. De uitstroom uit de Volleybalschool zal begeleid worden door een talentcommissie. Die commissie zal voor elke speler een ontwikkelingsplan opstellen dat moet uitmonden in een carrière bij de nationale ploeg. Uiteraard zal dat gebeuren in samenwerking met de topclubs.’


Voor de nationale ploegen wordt in de planning de periode mei tot september voorzien, alhoewel daar soms zal moeten van afgeweken worden.


‘Bij de mannen beginnen we dit jaar in mei met de trainingen. In juni en juli is er de Euro League - goed voor 12 wedstrijden tegen Slovenië, Engeland en Portugal - als voorbereiding op de EK-eindronde in Innsbruck waarin we in een poule zitten met Italië, Frankrijk en Finland. De eerste drie gaan door. De tweede ronde halen kan, want de ploeg is jong en durft. In december-januari volgen dan de kwalificatiewedstrijden voor de Spelen van 2012 in Londen’, vatte bondscoach Claudio Gewehr de werking van zijn team de volgende maanden samen.


‘Bij de vrouwen is er een gecombineerde werking met de junioren en senioren. Eerst is er de WK-kwalificatie en hopelijk in augustus het WK voor junioren in Peru. Nadien komen de twee groepen samen voor de Universiade in augustus in China. Dat moet tot de optimale ploeg leiden voor de olympische kwalificatiewedstrijden’, stelde Gert Vande Broek, zijn collega van de nationale vrouwenploeg. (go)