Ontslagnemend premier Yves Leterme heeft de verzamelde Belgische ambassadeurs en posthoofden in het buitenland maandag opgeroepen het imago van ons land "bij te stellen waar nodig", nu de vorming van een federale regering nog steeds op zich laat wachten.

"Ik vraag u in al uw geprivilegieerde contacten de intrinsieke hoedanigheid van België en de Belgische economie naar voren te brengen", klonk de duidelijke boodschap.

De Belgische ambassadeurs en posthoofden blazen deze week verzamelen in Brussel voor de traditionele diplomatieke contactdagen. Net als buitenlandminister Steven Vanackere bedankte ook Leterme de diplomaten uitvoerig voor het succesvolle EU-voorzitterschap.

Maar de premier had meteen ook een nieuwe opdracht klaar. "Het is in de komende maanden meer dan ooit belangrijk ons imago bij te stellen waar nodig", drukte hij de ambassadeurs op het hart. Leterme rekent op hen om "duidelijk te maken wat de echte situatie is in ons land" en waar nodig voor "nuancering" te zorgen.

Want België doet het wel degelijk beter dan de landen die de financiële markten in het vizier namen, aldus de premier, die herhaalde dat onze begroting en staatsschuld gunstiger afklokten dan Europees afgesproken.

Bovendien heeft ons land voor het eerst een crisis doorworsteld zonder sterke werkloosheidsgroei, stelde hij verheugd.

Tot slot lichtte de premier nog een tipje van de sluier over de macro-economische cijfers die later deze week bekendgemaakt worden. "We weten dat die beter zullen zijn dan voorzien", besloot Leterme, die daarvoor ook binnenlandse oorzaken zag.