Bij een explosie op de luchthaven Domodedovo, het drukste vliegveld van Moskou, zijn vanmiddag minstens 35 doden gevallen. Volgens president Dimitri Medvedev zou het gaan om een terroristische aanslag. Speurders zijn nu op zoek naar de dader of daders. Een van hen zou een man van het Arabische type zijn. De aanslag is nog niet opgeëist.

De explosie, die een kracht had vergelijkbaar met de impact van minstens 7 kilo TNT, deed zich omstreeks half drie vanmiddag onze tijd (half vijf in Moskou) voor. Daarbij zijn volgens de woordvoerster van de luchthaven 35 doden gevallen. Nog eens 170 mensen zouden bij de explosie gewond geraakt zijn, enkele tientallen zijn er zeer ernstig aantoe. 

Over de precieze plaats van de explosie komt er nog tegenstrijdige informatie binnen. Volgende meeste persagentschappen zou gaan om de drukke internationale aankomsthal. Andere bronnen hebben het over de bagagehal.

Zelfmoordaanslag of bompakket?

Hoe de explosie is veroorzaakt is nog niet zeker, maar het zou zo goed als zeker gaan om een zelfmoordaanslag, zeggen de speurders. Ooggetuigen zouden zelfs verklaard aan persagentschap RIA Novosti verklaard hebben dat twee mannen zich opbliezen.

Interfax geeft op basis van politiebronnen aan dat 'het hoofd van de dader gevonden is op de plaats van het drama'. Het zou gaan om een man van Arabische origine, tussen de 30 en 35 jaar oud. Zijn identiteit is voorlopig nog niet bekend. Russische media speculeren dat de dader uit de onrustige noordelijke Kaukasus komt.

Een bron dicht bij het onderzoek vertelde het persbureau Itar-Tass dat de speurders informatie vergaren over drie mannen, die door videocamera's zijn gefilmd. Zij kwamen Domodedovo binnen via een hal waar geen metaaldetectoren staan. Ze zouden tot staan zijn gebracht door de politie voor een identiteitscontrole. Daarna deed zich een explosie voor. De aanslag is nog niet opgeëist.

Medvedev: 'Terroristische aanslag'

President Medvedev stelde eerder vanmiddag al dat het wellicht' om een terroristische aanslag gaat. Hij heeft de metro en andere luchthavens van de Russische hoofdstad onder verscherpt toezicht laten plaatsen.

Medvedev zou normaal morgen vertrekken naar het Zwitserse Davos, waar hij woensdag een toespraak moet houden op het Wereld Economisch Forum, maar hij heeft al aangegeven dat vertrek uit te stellen.

Slachtoffers

Over de slachtoffers is nog maar weinig bekend. Rond de tijd van de explosie kunnen er zich passagiers van een 24-tal vluchten in de aankomst- of bagagehal bevonden hebben, in totaal goed voor duizenden mensen.

Geen Belgen

Een vlucht van Brussels Airlines landde een half uur voor de explosie, maar er zouden geen Belgische gewonden zijn. Een derde van de passagiers is al opgespoord, en ze zijn allemaal ongedeerd, aldus Brussels Airlines.

Uit getuigenissen blijkt dat de meeste Belgen wel iets van de explosie hebben gemerkt, maar zelf niet in gevaar waren. De meesten bevonden zich nog in de buurt van de paspoortcontrole.

Afgesloten 

De eerste twintig minuten na de explosie was de luchthaven even gesloten, maar sindsdien verloopt het vliegverkeer er quasi zoals gepland, zegt een woordvoerster. Een aantal inkomende vluchten wordt toch omgeleid naar andere Russische luchthavens.

De internationale aankomsthal is nog steeds afgesloten, passagiers worden via de 'lokale' aankomsthal naar buiten geloodst.

Slechte veiligheidsreputatie

De luchthaven van Domodedovo bevindt zich op een veertigtal kilometers ten zuiden van de Russische hoofdstad. Het is met 22,3 miljoen passagiers in 2010 de grootste luchthavenvan Moskou en ook een van de modernste.

De veiligheidsmaatregelen in de luchthaven staan wel ter discussie sinds twee zelfmoordterroristen in 2004 op Domodedovo konden inschepen. Ze hadden illegale tickets bemachtigd van luchthavenpersoneel. De twee bliezen zichzelf in de lucht op, de negentig passagiers in de twee toestellen kwamen daarbij allemaal om het leven. 

In maart vorig jaar kende Moskou zijn bloedigste aanslag in zes jaar, toen twee Kaukasische vrouwen zichzelf opbliezen in de metro. Toen vielen er negenendertig doden.