De eerste obligatie-uitgifte van het Europese steunfonds EFSF gaat vandaag van start en zal morgen afgesloten worden. Dat meldt het Duitse Financiële Agentschap en werd uit goede bron bevestigd aan Belga.

"De operatie zal dinsdag voor 16u afgesloten worden", aldus een woordvoerder van het Duitse financiële agentschap, dat op dat moment een persconferentie organiseert in Frankfurt, in aanwezigheid van de voorzitter van het Fonds, Klaus Regling. Het resultaat van de operatie zou dan meegedeeld worden.

Het EFSF kondigde eerder aan dat het begin deze week zou overgaan tot zijn eerste obligatie-uitgifte, waarvan de opbrengst geschat wordt tussen 3 en 5 miljard euro, bedoeld voor de financiering van het steunplan voor Ierland.

Het Europese steunfonds mandateerde drie banken - Citi, HSBC en Société Générale - om de uitgifte te organiseren. Het fonds, dat staatsgaranties van de eurozone geniet, krijgt een triple A notering van de ratingagentschappen Fitch, Moody’s en Standard & Poor’s. Het kan tot 440 miljard euro lenen.