Vande Lanotte heeft vandaag 'discrete' contacten
Foto: edm
Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte, die samen met partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) de regeringsvorming opnieuw vlot moet trekken, beperkt zich maandag tot "discrete contacten".

De geplande vergaderingen per taalgroep met de voorzitters van de Franstalige en Nederlandstalige partijen vinden dinsdag en woensdag plaats.

Vorige week vrijdag zat Vande Lanotte al samen met de Nederlandstalige en Franstalige partijen. Veel inhoudelijke resultaten leverden die twee aparte vergaderingen niet op, de protagonisten leken het weekend af te wachten. Het was vooral uitkijken naar de nieuwjaarsreceptie van N-VA op zaterdag en de SHAME-betoging op zondag.

De Wever niet geneigd extra toegevingen te doen

Met ruim 30.000 deelnemers was die manifestatie allerminst een flop, maar toch is N-VA-voorzitter Bart De Wever niet geneigd nu extra toegevingen te doen.

"Ik begrijp dat veel mensen bezorgd zijn, maar de Vlamingen hebben bij de verkiezingen, de enige democratische uiting, gestemd voor verandering", zei hij maandag voor het wekelijkse partijbureau.

Uit een peiling van Le Soir onthoudt De Wever dat 80 procent van de deelnemers aan de betoging Franstaligen waren.

Morgen gesprekken per taalgroep

Hoe dan ook gaan de gesprekken met zeven partijen over de vorming van een regering gewoon door. Enigszins anders dan verwacht, houdt Vande Lanotte maandag geen "officiële" gesprekken, maar houdt hij het bij discrete politieke contacten.

Dinsdag zit hij rond de middag samen met de Franstalige partijen PS, cdH en Ecolo, woensdagochtend ziet hij de Vlaamse partijen N-VA, CD&V, sp.a en Groen!.