In een reactie op de door al-Jazeera gelekte documenten heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Liebermann gezegd dat ze aantonen dat het nodig is tot een interimakkkoord met de Palestijnen te komen, en niet tot een definitief.

"Zoals het blijkt dat de (vorige) regering van Ehud Olmert niet tot een akkoord is kunnen komen ondanks de enorme toegevingen die hij heeft gedaan, begrijpt iedereen dat er dient gezocht naar een interimakkoord op lange termijn", zei Liebermann.

Hij doelde daarmee op een aan hem toegeschreven plan om de oprichting van een Palestijnse staat te aanvaarden "binnen voorlopige grenzen".

Hij zou volgens de krant Haaretz denken aan een mini Palestijnse staat over minder dan de helft van de oppervlakte van de Westelijke Jordaanoever, zonder onmanteling van nederzettingen of een bevriezing van de kolonisering.

Woordvoerder Jacob Galanti van Olmert zei volgens de Jerusalem Post dat Olmert in 2008 dicht bij een ondertekend akkoord en tot een mondeling akkoord met Abbas was gekomen in verband met de nederzettingen, Jeruzalem en de vluchtelingen. Zo zouden 5.000 Palestijnse vluchtelingen over een periode van 5 jaar naar Israël hebben kunnen terugkeren.

Olmert was akkoord om afstand te doen van de geïsoleerde joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De Arabische wijken in Oost-Jeruzalem, door Israël geannexeerd, zouden onder Palestijnse soevereiniteit komen.

Verkiezingen in Israël en de VS waren wellicht de spelbreker om tot een ondertekend akkoord te komen, aldus Galanti.