De Palestijnse Autoriteit reageert verontwaardigd op de publicatie van de Palestine Papers, de gelekte documenten over de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen.

De Palestijnse president Mahmoed Abbas sprak zijn "verrassing" uit en zei dat hij de Arabische leiders steeds op de hoogte had gehouden over de voortgang van de gesprekken. "Ik weet niet waar al-Jazeera deze documenten heeft gehaald, maar wij hebben onze Arabische broeders niets te verbergen".

Aan de Israëlische krant Haaretz zei Abbas dat de Palestijnse toegevingen eigenlijk van Israël kwamen en dat ze doelbewust zijn verwisseld in de documenten. Volgens Abbas was het de bedoeling verwarring te stichten.

De Palestijnse hoofdonderhandelaar Sajeb Erakat zei in een reactie dat de documenten "leugens en halve waarheden uit de context" bevatten. Hij stelde vragen omtrent de timing van het lek en in wiens belang het is.

Erakat zal het materiaal bestuderen "om de waarheid aan het licht te brengen" en desnoods alle documenten van de onderhandelaars vrijgeven. "Wij hebben niets te verbergen", benadrukte hij.

De vroegere Palestijnse premier Qureia ontkende dat de Palestijnen zones in Oost-Jeruzalem en de "Oude Stad" hadden willen opgeven. De Israëlische regering van Ehud Olmert weigerde toen immers te praten over Jeruzalem, in de eerste plaats omdat dit zijn coalitie zou doen uiteenspatten.

Secretarisgeneraal Yasser Abed Rabbo van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie zei dat al-Jazeera een "politieke agenda" heeft en sommige informatie uit de context licht in een "opstookstijl".

Hamas: Palestijnse Autoriteit wil Palestijnse zaak liquideren

Volgens Hamas-woordvoerder Sami Aboe Zoehri tonen de documenten de "betrokkenheid" van de Palestijnse Autoriteit bij "de pogingen tot liquidatie van de Palestijnse zaak" aan.

Bovendien wijzen de documenten er ook op dat de Palestijnse Autoriteit betrokken was bij de strijd tegen het verzet op de Westelijke Jordaanoever en de in Gazastrook én bij het beleg van Gaza eind 2008.