Een gewapende man heeft maandag in de stad Puerto Princesa, in de Filipijnse provincie Palawan, een radiomaker doodgeschoten. De schutter kon kort na zijn daad worden opgepakt door de politie, die hulp kreeg van omstanders.

De radiomaker, Jerry Ortega, leverde in zijn ochtendprogramma forse kritiek op corrupte regeringsmedewerkers. Ook was hij een tegenstander van de mijnbouw in de provincie.

Maandag was hij na zijn programma aan het winkelen toen hij door de schutter van achteren in het hoofd werd geschoten. Brandweerlieden die voorbij reden hoorden het schot en zagen vervolgens een man wegrennen. De brandweermannen gebruikten de luidsprekers van de brandweerwagen om omstanders en agenten te waarschuwen. Die konden vervolgens de dader in de kraag vatten.

Volgens de nationale vakbond voor Filipijnse journalisten is het de 142ste journalist die sinds het herstel van de democratie in het land, in 1986, is omgebracht. De Filipijnen worden beschouwd als een van de gevaarlijkste landen voor journalisten.