IBt Bebig, de Waalse specialist in implantaten voor kankerbestrijding, heeft klacht ingediend bij het gerecht in Seattle in de Verenigde Staten tegen de Amerikaanse groep Core Oncology. Dat laat de beursgenoteerde groep maandag weten in een persbericht. Meteen worden ook de fusieplannen met de Amerikaanse sectorgenoot opgeborgen.

In november 2009 sloot IBt Bebig een strategisch akkoord met het Amerikaanse Core Oncology. IBt investeerde 2 miljoen dollar in Core Oncology, onder de vorm van een achtergestelde lening, in ruil voor een overnameoptie. Daarna startten onderlinge onderhandelingen voor een formele inlijving, maar in 2010 bleek dat de financiële situatie van Core Oncology sterk herzien moest worden. Bovendien betaalde de Amerikaanse groep de lening niet terug.

"Sinds een jaar onderhandelen we met Core Oncology en het resultaat is dat de strategische alliantie die we voor ogen hadden niet kan doorgaan. Daarom hebben we beslist om klacht neer te leggen", aldus IBt Bebig. Drie leden van de raad van bestuur van de Amerikaanse farmagroep worden voor de rechter gedaagd.

Niettegenstaande een tweede mislukt avontuur - in 2007 trok het bedrijf zich al eens terug uit de Amerikaanse markt - heeft het Waalse bedrijf nog altijd interesse in de Verenigde Staten. "We zijn op zoek naar nieuwe opportuniteiten met als doel een nieuwe trans-Atlantische alliantie te sluiten", besluit Gunnar Mann, Managing Director van IBt Bebig.