'Geen onderonsjes met gelijkgezinden'
Foto: put
Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) vindt dat de Belgische diplomatie zich niet moet beperken tot contacten met de 'good guys' in de wereld. Dat zei hij in zijn openingstoespraak op de diplomatieke contactdagen.

Op vlak van mensenrechten is dat weliswaar de gemakkelijkste oplossing, 'maar strookt dit met onze visie op de noodzaak tot het verdedigen van de universaliteit van de mensenrechten?', wierp hij op.

Elk jaar zakken de 130 Belgische ambassadeurs en posthoofden af naar Brussel voor een week van overleg en onderlinge afstemming. Ook dit jaar schetste minister Vanackere voor hen de belangrijkste uitdagingen van de Belgische diplomatie: de werking van de nieuwe Europese diplomatieke dienst, economische diplomatie en de verdediging van mensenrechten in de wereld.

Tegendraadse invloed

Op vlak van dat laatste mag België zich niet beperken tot onderonsjes met gelijkgezinden, vindt de minister. 'Een echt engagement met landen die onze inzichten niet delen, is uiteraard veel oncomfortabeler, maar is op lange termijn in vele gevallen duurzamer en resultaatgerichter', oordeelt hij.

Bovendien is ook economische diplomatie van groot belang. Toch 'mangelt het' volgens Vanackere nog te vaak bij de analyse van de uitdagingen en opportuniteiten die zich voordoen. Als 'open vrijhandelsnatie' speelt de diplomatie nochtans een belangrijke rol in export en buitenlandse investeringen.

Tot slot stond Vanackere nog even stil bij de impact van de binnenlandse politieke impasse op de diplomatie. Tot meer dan dat die 'een tegendraadse invloed kan hebben' liet hij zich echter niet verleiden.