Ecolo dreigt onderhandelingstafel te verlaten
Foto: pn
Als er geen schot in de zaak komt, zal Ecolo niet langer deelnemen aan de communautaire onderhandelingen met zeven partijen. Dat heeft covoorzitter Jean-Michel Javaux maandag gezegd op Bel-RTL. Nochtans wil Ecolo niets liever dan dat die gesprekken weer op gang getrokken worden.

Kort na het interview van Javaux stonden de Franstalige groenen er evenwel op te verduidelijken dat Javaux gevraagd werd met 'ja' of 'neen' te antwoorden op de interviewvragen en dat er dus 'niets nieuws onder de zon is'. 'Het getuigt van gezond verstand te stellen dat we de inspanningen moeten staken als de politieke blokkering aanhoudt'.

'Maar zover zijn we nog niet', luidt het bij Ecolo. 'We stellen geen ultimatum dat riskeert voor explosieve situaties te zorgen zoals in april', toen een ultimatum van Open VLD met betrekking tot BHV uiteindelijk tot de val van Leterme II leidde.

Groen!: 'Wij willen dat een oplossing komt'

‘Wij willen werken aan een oplossing en gaan de onderhandelingstafel niet verlaten’, stelt Inge Jooris, de woordvoerster van Groen! in een reactie op Javeaux. ‘Als iedereen met dezelfde instelling aan de tafel zou zitten als Groen! en Ecolo, zou het veel vlotter gaan. Wij zijn al tot akkoorden gekomen en hebben daar ook over moeten onderhandelen', aldus Jooris.

'Op de Shame-betoging in Brussel, waar zeker 34.000 mensen aan deelnamen, waren ook veel mensen van Groen!, die allemaal willen dat er een oplossing komt', voegt ze er nog aan toe.

Kaakslag

Javaux diende op de radio ook MR-voorzitter Didier Reynders van antwoord, die hij ervan beschuldigt de Shame-betoging van zondag politiek te willen recupereren.

Nog voor de betoging van start ging, stelt Javaux, interpreteerde Reynders haar al als een 'kaakslag' voor de politici die al maanden vruchteloos onderhandelen en als een uitnodiging om de formule te wijzigen.

De vorming van een oranjeblauwe regering na de verkiezingen van 2007 is al helemaal niet gelukt, zei Javaux, terwijl de val van de regering Leterme II net door de Vlaamse liberalen werd veroorzaakt.

De Ecolo-kopman verdenkt Reynders ervan een akkoord te willen smeden tussen N-VA, CD&V, PS en MR. 'Dat wil zeggen dat de politieke families uit elkaar getrokken zouden worden. Ik denk niet dat dat het signaal is dat de betogers gisteren hebben willen geven.'

Van N-VA verwacht Javaux duidelijkheid over haar bereidheid tot het sluiten van een compromis. Maar ook van de liberalen wil hij opheldering: 'Als Didier Reynders en/of Open VLD aan tafel komen, zullen ze dan wel of niet bereid zijn te werken op basis van de nota van Johan Vande Lanotte?', vraagt hij.