De beurs in Brussel is maandag, net als de meeste van zijn collega’s in de rest van Europa, licht hoger geëindigd. Bekaert kreeg klappen.

In Brussel bleef de handel de eerste uren negatief, maar na de middag, onder impuls van een positief Wall Street, knoopte men aan met winst.

De Bel20 sloot uiteindelijk 0,32 % hoger af op 2.662,37 punten. De index telde dertien stijgers en zes dalers. GBL bleef onveranderd.

De grootste winst was er voor de Nationale Portefeuillemaatschappij. Het aandeel koerste 4,17 % hoger tot 40,885 euro. Nabeurs maakte de holding bekend dat het een aandeleninkoopprogramma voor 1,6 miljoen euro achter de rug heeft. Ook de telecomaandelen Belgacom (+1,62 %) en Telenet (+1,07 %) waren in trek.

De grootste verliezer was opnieuw Bekaert, dat sterk onderhevig is aan de onrust rond de Chinese economie. Het aandeel van de staaldraadfabrikant ging 4,96 procent in het rood. Omega Pharma verloor 1,59 %.

De euro won verder terrein. De Europese eenheidsmunt was maandagavond meer dan 1,36 dollar waard, het hoogste peil sinds november vorig jaar.

Een negatieve uitschieter in Europa was de beurs van Moskou waar de Micex-index na de terreuraanslag op de luchthaven Domodedovo tot 2,4 procent lager ging, het grootste verlies in de jongste zes maanden.

In Amsterdam verloor het aandeel Philips 5,45 procent. Het elektronicaconcern heeft in het vierde kwartaal van 2010 een nettowinst behaald van 465 miljoen euro. Het cijfer ligt beduidend hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden, maar bleef onder de verwachting van analisten.

Portugal

De druk van de financiële markten op Portugal verminderde vanochtend na de herverkiezing van de rechts-liberale econoom Anibal Cavaco Silva tot president van Portugal.

De rente op Portugese staatsobligaties van tien jaar zakte rond de middag tot 6,5 procent tegenover 6,9 procent vrijdag. Ook de rente op staatspapier met een looptijd van vijf en twee jaar daalde.

Volgens analisten stelt de duidelijke overwinning van Cavaco op zijn socialistische tegenstander en dichter Manuel Alegre, die het nut van een streng begrotingsbeleid afwees, de markten gerust. De 71-jarige Cavaco, die tijdens de campagne zijn ervaring uitspeelde in de strijd tegen de gevolgen van de financiële crisis, verleidde tussen de 52 en 58 procent van de Portugese kiezers om voor hem te stemmen. Dat is meer dan de 50 procent die nodig was om te winnen in de eerste ronde.