Brandweer pompt gekanteld schip leeg in haven van Antwerpen
Foto: Stefaan Ledeganck
Een schip geladen met bio-olie heeft maandagochtend slagzij gemaakt in de Antwerpse haven. De situatie is onder controle, aldus de Antwerpse brandweer. Die is volop bezig met het leegpompen van het schip.

Omstreeks 07.10 uur kregen de hulpdiensten een oproep omtrent een gekanteld schip aan de Antwerpse Ledeganckkaai. Een schip van bijna honderd meter lang was op die plaats om nog onduidelijke reden slagzij beginnen maken.

'Het schip vervoert een soort van bio-olie en ging plots zo’n 25 graden overhellen', zegt brandweerwoordvoerder Stef Breesch.

De bemanning bleef ongedeerd en momenteel wordt geprobeerd om het schip weer recht te trekken tegen de kaai. Naar de oorzaak blijft het voorlopig echter gissen. ''Een lek lijkt op het eerst zicht uitgesloten omdat de hulpdiensten rond het schip geen directe vervuiling vaststelden. Mogelijk is het schip gaan overhellen door een verschuiving van een van de compartimenten', besluit Breesch.

Compartimenten

De brandweer kwam onmiddellijk ter plaatse om het schip leeg te pompen. Sinds 11.10 uur is dat pompen bezig. Eerst werden drie van de zes compartimenten tegelijk leeggepompt. Dat verliep zonder problemen tot het schip plots naar de andere zijde kantelde. De boot helde over naar stuurboord en sloeg plots over naar bakboord.

Daarom besloot de brandweer om compartiment per compartiment leeg te pompen. Dat gebeurt voorlopig nog met de pompinstallatie van het bedrijf en de installatie van het schip zelf. Om 14 uur zou er nieuw materieel komen, waarmee sneller gewerkt kan worden.