Vanackere: 'Alle politici moeten zich aangesproken voelen'
Steven Vanackere Foto: www.stevenvanackere.be
Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) was onder de indruk van de betoging.

"Men zegt wel eens dat mensen niet geïnteresseerd zijn in de politek, maar als het gaat om maatschappelijk engagement zie je toch dat op een heel korte periode heel veel mensen, jong en oud, kunnen gemobiliseerd worden," aldus Vanackere vanmorgen in De Ochtend op Radio 1.

Vanackere ziet in de betoging een duidelijk fluitsignaal aan de politiek. "Hoe het signaal wordt geïnterpreteerd worden, moet de komende dagen blijken", zegt Vanackere.

Vanackere zegt dat een aantal politici best met wat meer bescheidenheid naar het signaal van de betogers luisteren. Hij verwijst daarbij naar partijen die mekaar met de vinger wijzen voor de politieke impasse. Volgens Vanackere gaat het om 'een collectief verwijt'. "Geen enkele politicus mag zeggen dat hij zich niet aangesproken voelt".

Vanackere vindt ook dat de organisatie vrij goed geslaagd is in haar opzet om de partijpolitiek te bannen uit de betoging.

Of de betoging een politiek feit is, moet volgens Vanackere nog blijken. Volgens Vanackere moeten alle politici nu bijdragen tot oplossingen

Tot slot ging Vanackere ook nog kort in op de reactie van Open VLD-voorzitter De Croo. De Croo liet vanmorgen verstaan dat de formule met 7 volgens hem dood is. 

Volgens Vanackere is het normaal dat de liberalen  na 230 dagen onderhandelingen laten blijken dat ze beschikbaar zijn. Een oplossing is het echter niet. "Iedereen is het erover eens dat het triumviraat van bemiddelaar Johan Vande Lanotte, Bart De Wever en zijn PS-collega Elio Di Rupo  nog een kans moet krijgen. De stekker eruit trekken is nu niet aan de orde."

"Dit is een uitstekende formule. Het samenwerken van de twee winnaars van de verkiezingen, eventueel met een bemiddelaar, moest al vroeger in gang gestoken zijn. Er is al veel tijd verloren gegaan, ook in de zomer."

Voor Vanackere is iedereen in de politiek een mogelijke gesprekpartner, maar moet er vooral geluisterd worden naar het signaal van de burger op 13 juni.

'"De burger heeft toen duidelijk gemaakt welke partijen er verantwoordelijkheid moeten nemen. Het is niet aan die partijen om nu aan de anderen te vragen of ze wel met hen samen willen werken," waarmee de minister verwees naar de nieuwjaarstoespraak van Bart De Wever.