Shame-betoging aandachtig gevolgd door buitenlandse pers
Foto: belga
De Shame-betoging die afgelopen zondag tienduizenden mensen naar Brussel lokte om te protesteren tegen het uitblijven van een regering, heeft ook heel wat aandacht van de buitenlandse media gekregen.

Onder andere op de Britse nieuwssite BBC, bij de Franse krant Le Monde en in het Britse dagblad The Guardian komt de betoging uitgebreid aan bod. Een duidelijk standpunt over de zaak wordt er echter niet gegeven, de buitenlandse pers houdt het vooral bij de feiten.

De BBC spreektvan ongeveer 50.000 betogers die deelnamen aan de 'Shame: No Governement, Great Country-betoging', maar benadrukt dat de politie 34.000 manifestanten telde. De betogers vragen nationale eenheid en een regering na zeven maanden van politieke impasse. Gevreesd wordt dat het rijkere noorden (Vlaanderen) het land zou splitsen, zo luidt het op de website.

Bij het Nederlandse dagblad De Telegraaf is een soortgelijke boodschap te horen. 'We zijn beter af als één land', zo luidde een van boodschappen tijdens de manifestatie. België zat zondag 224 dagen zonder nieuwe regering, een Europees record dat werd overgenomen van Nederland dat in 1977 208 dagen nodig had, aldus het dagblad.

'Belgen zetten politici onder druk om regering te vormen', zo luidt het bij de New York Times. Het Amerikaanse dagblad maakt eveneens gewag van de website lerecorddumonde.be, in verband met landen die zonder regering zitten. Irak blijft koploper, terwijl België als 'challenger' wordt beschouwd.

Het dagblad heeft eveneens aandacht voor de historische context van de huidige problematiek. Zo wordt er geschreven dat historisch gezien de Franse taal en cultuur dominant was in België, en dat Nederlandstaligen destijds op bepaalde vlakken gediscrimineerd werden. Hierdoor zouden de relaties tussen beide landsdelen "getekend" zijn.

In het Franse dagblad Le Monde wordt eveneens uitgebreid over de betoging bericht. Net als in het merendeel van de overige buitenlandse pers komen ook hier vooral de feiten aan bod.

The Guardian meldt verder dat de manifestatie eveneens bedoeld was om de solidariteit tussen Vlaanderen en Wallonië te promoten, en om het nationalisme te verwerpen.