De Croo hoopt op snelle duidelijkheid'
Foto: photo news
Open Vld-voorzitter Alexander De Croo vraagt dat er de komende dagen duidelijkheid komt over de regeringsonderhandelingen.

"Ofwel tonen de zeven partijen dat het hart weer begint te kloppen, ofwel is het tijd voor iets anders", zei hij maandag in De Ochtend op Radio 1.

De Croo solliciteert niet openlijk naar een plek aan de onderhandelingstafel, maar vindt wel dat "wij als partij niet meer kunnen aanzien dat er een totale blokkage is".

Alexander De Croo stelt vast dat de zeven onderhandelende partijen al weken bezig zijn elkaar te saboteren. "Als er een wetsdokter zou worden aangesteld, zou die vaststellen dat de formule met zeven klinisch dood is." Hij vindt het dan ook de hoogste tijd dat de betrokken politici de eerlijkheid aan de dag leggen om dat toe te geven.

Welke formule hij verkiest mocht de huidige effectief op de klippen lopen, wil De Croo niet zeggen. Veelbetekenend legt hij wel uit dat er aan de onderhandelingstafel "niet zozeer een Vlaams-Waalse tegenstelling bestaat, maar wel een links-rechts-tegenstelling. De onderstroom in Vlaanderen is er helemaal niet gereflecteerd".

Gevraagd naar onderhandelingen zonder de N-VA, antwoordde De Croo dat "de vraag ook kan worden omgedraaid: zou men het ook kunnen zonder de PS? Ik denk dat alle Franstaligen dat zouden uitsluiten".

Hoe dan ook, stelt de Open Vld’er, "kan je je op dit moment niet permitteren je te verstoppen achter een puur communautaire discussie". Hij vraagt daarom dat de sociaal-economische onderwerpen "dringend" worden aangesneden.