Di Rupo wenst geen regering 'tegen elke prijs'
Foto: belga
PS-voorzitter Elio Di Rupo zegt de boodschap van de manifestanten te begrijpen en te delen. Maar ook al is er nood aan een regering, hij waarschuwde dat dit niet dient te gebeuren tegen om het even welke prijs, verklaarde hij zondagavond op de Franstalige tv-zender RTL-TVI.

Di Rupo merkte verder op dat voor het eerst een regering moet gevormd worden met als grootste Vlaamse partij die tot doel heeft niet een oplossing voor de federale staat te vinden, maar een belangrijke stap te zetten naar de onafhankelijkheid van Vlaanderen.

'Wij hebben niet het recht een fout te begaan' en de beslissingen zullen definitief zijn, waarschuwde Di Rupo, die niet wil dat Walen en Brusselaars meer zouden betalen voor hun gezondheidszorg of hogere belastingen.

Hij herhaalde dat de Franstaligen een federale staat wensen waarin de gewesten over grotere bevoegdheden beschikken, maar zonder de burgers te verzwakken en rekening houdend met de Vlaamse gemeenten waar Franstalige inwoners massaal aanwezig zijn.
De PS-voorzitter gelooft echter dat een akkoord nog steeds mogelijk is, maar men moet een 'economische' antisociale regering voorkomen, zei Di Rupo.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig