Tienduizenden regeringstegenstanders demonstreren in Bangkok
Foto: Reuters
Zo'n dertigduizend regeringstegenstanders hebben zondag in Bangkok gedemonstreerd en de Thaise hoofdstad deels lamgelegd. De zogenaamde roodhemden kwamen samen in het centrum van de stad en herinnerden aan het gewelddadige einde van hun wekenlange protestactie op 19 mei 2010.

De roodhemden vroegen de vrijlating van de leider van het Verenigd Front voor Democratie en tegen Dictatuur (UDD), die toen werd opgepakt. De beweging staat dicht bij de in 2006 aan de kant geschoven ex-premier Thaksin Shinawatra.

De demonstranten blokkeerden de straten van Bangkok met honderden auto's en duizenden motorfietsen. 'We zijn hier om gerechtigheid te vragen, zodat de slachtoffers niet tevergeefs gestorven zijn', zei de huidige UDD-leider tijdens de betoging.

Bij de wekenlange protesten vorig jaar kwamen zeker 92 mensen om het leven tijdens confrontaties tussen demonstranten en de veiligheidstroepen.

De roodhemden eisen het aftreden van de regering van premier Abhisit Vejjajiva, die volgens hen niet gesteund wordt door de bevolking.