Dendermonde herdenkt drama Fabeltjesland
Foto: Jan De Meuleneir
In Sint-Gillis-Dendermonde zijn vanmorgen de slachtoffers van steekpartij in kinderdagverblijf Fabeltjesland herdacht.

Het is vandaag precies twee jaar geleden dat Kim De Gelder drie dodelijke slachtoffers maakte in het kinderdagverblijf. Hij verwondde nog tien andere kinderen en twee begeleiders.

Het drama werd vanmorgen herdacht met een misviering in de parochiekerk. Het thema van de herdenking was Geef een bloem. Kinderen uit de parochie maakten met bloemen een 'tuin van liefde' met boodschappen van hoop en voor een betere wereld..

Aan het herdenkingsmonument op het terrein van de vroegere kindercampus in de Vijfde Januaristraat werd een sobere plechtigheid gehouden. Ook hier werden bloemen neergelegd. Naast de families van de slachtoffers waren ook heel wat hulpverleners die bij het drama betrokken waren aanwezig op het bezinningsmoment. Toespraken werden er niet gehouden.

"Verdriet hangt nog steeds in de lucht"

"Het is voor veel mensen nog te moeilijk om naar het monument te komen", aldus burgemeester Piet Buysse. "Het verdriet hangt vandaag nog steeds in de lucht. Heel veel mensen hebben er vandaag deugd aan om samen te komen en steun te te zoeken bij elkaar."

Wellicht wordt ook volgende jaar een herdenkingsplechtigheid gehouden. "Je voelt dat dit geen dag is om te doen alsof er niets is gebeurd", aldus Buyse.

De voorbije dagen werd er ook op de sociale netwerksite Facebook stilgestaan bij het drama. Een aantal mensen gebruikte een sterretje als profielfoto als eerbetoon aan de slachtoffers van De Gelder.