Bij een brand in het bioscoopcomplex Cinéma Imagix in Bergen is zondagmorgen één brandweerman om het leven gekomen. 'De brandweerman was ervaren', meldt brandweercommandant Denis Flasse. 'Hij was een dertiger en vader van een jong kind.' Het parket gaat uit van opzettelijke brandstichting.

Na talrijke getuigenissen en verhoren, bevestigde het parket van Bergen zondagavond dat de these van de opzettelijke brandstichting de eerste onderzoekspiste vormt voor de brand. 'De misdaadpiste is bevestigd', aldus de woordvoerder van het parket.

Een verdachte, die wordt opgespoord, zou de brand zondagochtend in de gebouwen aangestoken hebben. Tal van aanwijzingen, verhoren en getuigenissen van onder meer mensen die in de dancing aanwezig waren, gaan in de richting van een vrijwillige brandstichting.

Op dit ogenblik is sprake van één enkele verdachte persoon. Er is er nog geen enkele voorleiding gebeurd, aldus nog de woordvoerder.

Flashover

Omstreeks kwart voor negen brak er brand uit in het bioscoopcomplex. De hevige brand sloeg over op een dancing, op de eerste verdieping van de taverne naast het bioscoopcomplex.

'De laatste bezoekers verlieten de plaats rond 06.30 uur', preciseerde Flasse. 'Bij onze aankomst was er een hevige rookontwikkeling. Drie mannen gingen het gebouw binnen, met een strikt respect voor de procedures', vervolgende de brandweercommandant.

'Het fenomeen van de flashover (het exploderen van de aanwezige gassen, nvdr.) heeft hen verrast. Ze hadden het moeilijk om terug te keren, omdat het meubilair hen hinderde. Eén van hen raakte gedesoriënteerd en ging in de richting van het vuur. Hij overleed aan zijn zware brandwonden. De man had een 15-tal jaar ervaring, was tussen 35 en 40 jaar oud en was vader van een jong kind.'

Top Models België

Op het moment dat de brand uitbrak, was een honderdtal kandidaten van de wedstrijd Top Models België aanwezig voor een repetitie in een zaal van het complex. Op de parking stonden een vijftigtal mensen te wachten voor een avant-première van de film Rien à déclarer. Ze werden allemaal zonder problemen geëvacueerd.

Eén van de aanwezigen verklaarde aan RTL dat hij samen met zijn familie net aankwam aan het complex toen het brandalarm afging. Nog geen half uur later sloegen volgens de man de vlammen tien meter hoog door het dak.

Bioscoop gesloten

Zowat 600 vierkante meter werd vernield op de verdieping van de dancing. De gelijkvloerse verdieping, waar onder andere een taverne was, liep waterschade op. Het bioscoopcomplex Imagix, aan de achterzijde gelegen, werd gespaard, maar zal voor onbepaalde duur gesloten blijven.

De brandweer van Bergen werd bijgestaan door hun collega's van Saint-Ghislain en de civiele bescherming.