In Brussel hebben vanmiddag zowat 34.000 mensen deelgenomen aan de Shame-betoging 'tegen de politieke impasse'. De betoging verliep vrij rustig. De organisatoren zijn tevreden over het grote succes.

Felix De Clerck, één van de initiatiefnemers en zoon van de uittredende minister van Justitie, werd bijna emotioneel door de grote opkomst. 'Dit overstijgt alle verwachtingen, het is een mooi signaal. Nu ligt de bal terug in het kamp van de politici. Het volk heeft een signaal gegeven', zei De Clerck. 'Het is tijd dat politici terug luisteren naar de straat.'

De opkomst was groter dan verwacht. De politie had flink wat moeite om een correcte schatting van het aantal betogers te doen. Het telwerk werd niet alleen bemoeilijkt door het aantal manifestanten, maar ook door de grote afstand waarover ze zich verspreidden. Bovendien voegden heel wat mensen zich in de loop van het parcours nog bij de betogers.

'Het heeft te lang geduurd'

Opvallend was het gebrek aan politieke slogans of spandoeken. De grote meerderheid leken gewone Belgen die zich niet uitspreken voor of tegen een of andere partij. Ze zijn vooral bezorgd over de toekomst van het land en willen snel een regering.

'Het heeft lang genoeg geduurd', klonk het onder de manifestanten. 'Ik ben voor een regering die werkt, politici moeten hun ego opzij zetten'. Zowel jongeren als ouderen, Vlamingen als Walen liepen door de straten van Brussel.

BV's

Onder hen liepen ook een aantal bekende gezichten mee. Onder meer zakenman Leopld Lippens, oud-judoka Ingrid Berghmans, De Morgen-commentator Yves Desmet en politica Gwendolyn Rutten waren op de betoging aanwezig.

Belgische vlaggen

Ondanks de vraag van de organisatie om geen politieke symbolen mee te nemen, droegen heel wat manifestanten Belgische vlaggen. 'Dit is voor België, want het is mijn land', verklaarde een betoger.

Een delegatie van de socialistische vakbond ABVV droeg ook een groot spandoek, waarop een eventuele splitsing van de RVA werd afgewezen.

Midden in de betoging werd een ander groot spandoek meegedragen waarop de betogers waarschuwden dat er nog slechts enkele weken resten vooraleer het wereldrecord regeringsvormen gebroken wordt. Dat zou op 17 februari het geval zijn.

Toch een Vlaamse vlag

Een deelnemer die zich met een Vlaamse vlag tussen de betoging mengde, moest zijn vlag al snel opbergen na een klein opstootje met andere manifestanten. Ook een vijftal leden van het Taal Aktie Komitee probeerden de optocht te verstoren.

Eén enkele manifestant leek zich bij de aanvang van betoging vergist te hebben: de man droeg een bord waarop opgeroepen wordt om de voormalige Tunesische president Ben Ali te vervolgen.

Start werd vervroegd

De start van de betoging werd een kwartier vervroegd omdat het plein voor het Noordstation vol geraakte. Toen de betoging vertrok, stroomden vanuit het station nog heel wat mensen toe.

De betoging liep via de Koning Albert II-laan naar Rogier en het Jubelpark. Omstreeks 16 uur was het gros van de betogers aangekomen in het Jubelpark. De staart van de betoging bevond zich op dat moment nog in de Wetstraat.

'Politici zetten toekomst van de jeugd op het spel'

Het initiatief voor de betoging kwam van een aantal studenten van de VUB. Zij riepen enkele weken geleden op om op 23 januari in de straten van Brussel te protesteren omdat 'de modale Belg moedeloos wordt van dit politieke circus'.

De initiatiefnemers vinden het beschamend dat de Belgische politici er na meer dan 200 dagen nog niet in geslaagd zijn een federale regering te vormen. Volgens hen hebben die politici te weinig oog voor de sociaal-economische problemen en zetten ze de toekomst van de jeugd op het spel.

Oproep via Facebook

De studenten lanceerden hun oproep via de website www.230111.be en via de sociale netwerksite Facebook. Bijna 24.000 mensen lieten via Facebook weten dat ze zeker aanwezig zullen zijn. Nog eens 25.000 mensen dat ze 'misschien' aanwezig zouden zijn.

Verschillende vakbonden en jongerenafdelingen van politieke partijen hadden hun leden opgeroepen om ook deel te nemen.

De organisatoren benadrukten vooraf dat het om een politiek neutrale betoging gaat: 'Wij zijn geen pro-Belgische beweging, maar ook geen anti-Belgische beweging. De organisatie is politiek neutraal en dat blijven we ook', aldus Felix De Clerck.