In Portugal is Anibal Cavaco Silva (71) al in de eerste ronde herkozen als president, zo blijkt uit de eerste prognoses na de stembusgang van zondag.

De uittredende president zou op 51,6 tot 58 procent van de stemmen uitkomen tegen 17,1 à 21 procent voor de socialist Manuel Alegre, aldus prognoses van de Portugese televisiestations.

De 71-jarige rechtsliberale politicus leverde tijdens de campagne in ongewoon scherpe bewoordingen kritiek op de socialistische minderheidsregering van José Socrates. Hij had het over een "explosieve" situatie.

In Portugal heeft de president vooral een grote morele autoriteit. Zijn eigenlijke macht is beperkt, ook al heeft hij het recht om het parlement te ontbinden.

Herverkiezing

Vijf jaar geleden trok Cavaco Silva al in de eerste stemronde het laken naar zich toe. Hij haalde met 50,5 procent de vereiste absolute meerderheid. In totaal waren er zes kandidaten waarop de ongeveer 9,7 miljoen stemgerechtigden in het armste land van West-Europa kunnen stemmen.

Opkomst

 

De presidentsverkiezingen kenden een lage opkomst gekend. Volgens ramingen van de openbare televisiezender RTP na het sluiten van de stembureaus is maar 49 tot 54 procent van de kiezers opgedaagd.

De lage opkomst zit dicht bij het laagtecord in 2001. Bij de herverkiezing van de socialist Jorge Sampaio was toen maar 50,29 procent van de kiesgerechtigden naar het stemhokje getrokken.