Elk jaar veranderen zowat 120.000 Taiwanezen van naam om op die manier meer geluk te hebben in het leven of om tegenslagen te voorkomen. Dat blijkt uit een overheidsrapport. Volgens een verslag van het ministerie van Binnenlandse Zaken over de namen van de Taiwanese bevolking, is het veranderen van naam tot een ware trend uitgegroeid.

In 2009 dienden niet minder dan 116.121 Taiwanezen een aanvraag tot naamswijziging in bij de lokale autoriteiten. Taiwanese namen bestaan doorgaans uit drie Chinese karakters. Bij een naamsverandering worden meestal een of twee karakters gewijzigd en blijft er een ongewijzigd: de voornaam of familienaam.

Volgens de lokale wetten mag iemand zijn naam tweemaal in zijn leven aanpassen. Waarzeggers rekenen tussen de 3.000 en 8.000 Taiwanese dollars (100 tot 260 Amerikaanse dollars) aan om hulp te bieden bij een naamsverandering.

Yu Hsueh-hung, een bekende astroloog die naar eigen zeggen gelooft dat iemand zijn lotsbestemming kan veranderen door zijn naam te wijzigen, krijgt maandelijks een honderdtal mensen over de vloer die van zijn diensten gebruikmaken. 'Iemands naam veranderen kan helpen zijn karakter, en zo ook zijn lot te veranderen', zo luiden Yu's 'wijze' woorden.