Uit een ziekenhuis in het Nederlandse Amersfoort werden sinds zaterdagavond zowat 170 patiënten geëvacueerd. Het gaat om de locatie Lichtenberg van het Meander Medisch Centrum. Het ziekenhuis kan de veiligheid van de patiënten niet garanderen vanwege problemen met de elektriciteit, aldus het hospitaal.

Vrijdag was er brand in een transformatorhuis. Dat ging gepaard met een stroomstoring, die ook zaterdag nog gevolgen had. Twee technici raakten lichtgewond tijdens de herstelwerkzaamheden in het transformatorhuis.

Volgens een woordvoerster van het ziekenhuis gaat het om in totaal 172 patiënten die het ziekenhuis verlaten. Van hen gaan er 34 naar huis; 138 patiënten gaan naar andere ziekenhuizen in onder meer Zeist, Nieuwegein, Utrecht en Hilversum en andere locaties van het Meander Medisch Centrum, zoals de locatie Amersfoort Elisabeth en de locatie in Baarn. Twaalf van de patiënten komen van de intensieve zorgafdelingen.

'Dit is een ingrijpende maatregel, die het ziekenhuis niet lichtvaardig neemt', aldus het ziekenhuis. 'Het ziekenhuis ziet zich genoodzaakt om uit voorzorg tot deze evacuatie over te gaan. Anders kan het ziekenhuis de veiligheid van patiënten en de continuïteit van de zorg niet garanderen.'