BBC excuseert zich na grapjes over Hirohisma en Nagasaki
Foto: © AP
De Britse openbare omroep BBC heeft zaterdag excuses aangeboden aan zijn Japanse kijkers voor het uitzenden van grapjes over een Japanner die vorig jaar overleed nadat hij de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki had overleefd.

Een en ander gebeurde tijdens het satirische programma 'QI' dat in december in Groot-Brittannië werd uitgezonden. Daarin kwam het wedervaren van Tsutomu Yamaguchi aan bod. Deze Japanner, die in 2010 overleed op 93-jarige leeftijd, was op zakenreis in Hiroshima toen de stad op 6 augustus 1945 werd vernietigd door een Amerikaanse atoombom. 

Yamaguchi raakte zwaar verbrand en nam daags nadien de trein naar zijn woonplaats Nagasaki, die drie dagen na Hiroshima werd gebombardeerd. De Japanse autoriteiten erkenden hem als de enige overlevende van de twee aanvallen.

Radioactief

'Dat is de grootste pechvogel ter wereld, ofwel net de grootste gelukzak, afhankelijk van hoe je het bekijkt', stelde presentator Stephen Fry. 'Is het glas halfleeg of halfvol?', vulde iemand anders aan. 'Het is in elk geval radioactief, dus drink er niet uit.'

Een andere deelnemer, Alan Davies, wist te melden dat Yamaguchi 'nooit meer de trein heeft genomen, dat kan ik je wel zeggen'.

Klachtenmails

Na de uitzending contacteerden verontwaardigde Japanners de Japanse ambassade in Londen en kwamen verscheidene klachtenmails binnen bij de BBC. 'We betreuren het indien er mensen beledigd werden', reageerde een BBC-zegsman. 'Gezien de gevoeligheid van het onderwerp voor Japanse kijkers begrijpen we waarom ze dat ongepast vonden.'