De Thaise overheid houdt vast aan zijn plan om een Belgische fotograaf en zijn Myanmarese collega uit te wijzen naar Myanmar.

De Belg Pascal Schatteman en zijn Myanmarese collega John Sanlin werden donderdag opgepakt in de Thaise grensstad Mae Sot. Het duo kwam uit Myanmar en had daar illegaal de confrontaties tussen het Myanmarese leger en Karenrebellen gevolgd.

De Thaise politie nam het beeldmateriaal in beslag en besliste om het duo zondag uit te wijzen naar Myanmar. Schatteman zou per vliegtuig worden overgebrach, terwijl de Myanmarees naar een grensplaats met Myanmar zou worden gebracht.  

Het Comité voor de Bescherming van Journalisten heeft forse kritiek op de uitlevering. Vooral de Myanmarees riskeert zware represailles bij een terugkeer naar het land.

Volgens Bart Ouvry van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Brussel wordt Schatteman consulair opgevolgd om er zeker van te zijn dat hij in goede gezondheid is. Het ministerie was enkele dagen geleden gealarmeerd door de familie van Schatteman.

Ouvry benadrukt dat Schatteman wel degelijk clandestien Thailiand is binnengedrongen. "Hij had geen visum voor dat land. Het gaat hier dus niet om geen politieke kwestie of om persvrijheid", aldus Ouvry.