De grote studentendemonstratie in Nederland kende vrijdag een onrustig einde. Duizenden jongeren protesteerden tegen de kabinetsplannen voor het hoger onderwijs. Honderden hoogleraren steunden de studenten.

Het protest was gericht tegen de zogenoemde Halbe-heffing. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) wil studenten in het hoger onderwijs die meer dan een jaar studievertraging oplopen jaarlijks 3.000 euro extra aan collegegeld laten betalen.

Nadat om vier uur de vreedzaam verlopen manifestatie op het Malieveld was afgelopen, trok een groep relschoppers en studenten naar het ministerie van Onderwijs dat naast het centraal station in Den Haag staat. De groep botste daar met de mobiele eenheid (ME, de Nederlandse oproerpolitie, nvdr.) die de relschoppers opving en zelfs een charge uitvoerde.

Er werden flinke klappen uitgedeeld door de politie, die met onder meer honden en paarden aanwezig was. Oproerkraaiers bestookten de ME'ers met onder meer een fiets en met vuurwerk.

Ook trok een groep van drie- tot vierhonderd studenten na de demonstratie op het Malieveld naar de binnenstad. De ME moest in actie komen om hen te beletten het Binnenhof te bereiken en om Het Plein naast de Tweede Kamer schoon te vegen.

'Bezuinigingen noodzakelijk'

De NS (de Nederlandse Spoorwegen) had ook last van actievoerende studenten. Medewerkers van de NS lieten reguliere reizigers wel toe op het station, maar hielden in samenwerking met de politie studenten zo veel mogelijk buiten de centrale hal.

Tegen vijf uur nam de onrust in de Haagse binnenstad en bij het centraal station af. De politie heeft tot het eind van de middag 22 mensen aangehouden voor onder meer opruiing en het gooien van voorwerpen.

Premier Mark Rutte reageerde vrijdag na afloop van de ministerraad op het protest. Rutte zei 'respectvol' kennis te nemen van de demonstraties en dat het kabinet natuurlijk luistert naar signalen uit de samenleving.

Maar het kabinet is volgens de premier vastbesloten de overheidsfinanciën op orde te brengen en de kwaliteit van het hoger onderwijs te verbeteren. Daarvoor zijn bezuinigingen noodzakelijk, aldus Rutte.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig