Alain Grootaers, de allereerste Slimste Mens (hij won de quiz in 2003), is donderdag bij zijn eerste deelname aan de Allerslimste Mens naar huis gespeeld. Bert Kruismans won voor de vierde keer de populaire quiz op Eén.

Hoeveel finalerondes zijn er in dit spelletje intussen al in één seconde beslecht? We zijn inmiddels de tel kwijt, maar gisteren was het weer prijs. Je zou op de duur denken dat ze het erom doen. Het verloop van deze finale bewijst nog maar eens dat je vooral alles moet doen om eruit weg te blijven.

Grootaers begon eraan met 198 seconden, Crets begon met 349, maar die voorsprong was hij na twee vragen al kwijt. De heren speelden zo sterk dat ze allebei op één seconde stonden voor je ‘’t is gebeurd’ kon zeggen. Goed, Crets had het net daarvoor kunnen afmaken door Piet Van Roe of Dirk Wauters te noemen, maar we begrijpen dat de zenuwen door je geverfde haardos gieren op zulke momenten. Hij maakte het goed door meteen daarna in een reflex ‘Turkse president’ te roepen, gevraagd naar wat hij wist te melden over Atatürk.

Eén seconde

Grootaers mocht dus al na één aflevering weer naar Spanje vliegen, waar hij tegenwoordig resideert. Niet zonder nog een kwinkslag richting Crets te mikken, weliswaar: ‘Stany heeft maar één seconde nodig, dat zegt zijn vrouw ook altijd.’ Toch schoon.

Voor de rest viel in deze aflevering vooral op wat voor een sterke kandidaat die Bert Kruismans toch is. Vier keer gespeeld, vier keer gewonnen, waardoor hij nog naar de derde plaats in de rangschikking wipt en pas dinsdag terug moet komen.

Het verschil met de andere kandidaten zit ’m vaak in kleine dingen: de 84-jarige Jo Leemans op foto herkennen, op de radicale Brit die Herman Van Rompuy een natte dweil noemde de naam Nigel Farage kunnen plakken, en op een beeldfragment uit 1961 Johannes XXIII herkennen. Kruismans quizde duidelijk geconcentreerder en dus minder grappig dan de vorige keren, en dat deed het humorgehalte van deze aflevering dan weer geen goed.

Een grootaers te veel

Guy Mortier trok zich nog aardig uit de slag (‘Ik was al blij dat ik er zelf niet tussen stond’, zei hij na de fotoronde met stokoude BV’s), maar Walter Grootaers –broer van Alain- mag men nu toch bedanken voor bewezen diensten. Zijn grapjes worden zelfs in café Het Boerenhol niet getolereerd, wat Stany Crets op de duur zelfs op de zenuwen ging werken. ‘Allez, zet dat masker af, Jacky Lafon’, zei hij tot jolijt van iedereen – toegegeven: ook van Grootaers zelf.

 

Maandag begint de finaleweek en komen Bart Peeters en Steven Van Herreweghe.