Staatssecretaris Devlies geeft  belspelletjes laatste kans
Foto: put
Ontslagnemend staatssecretaris Carl Devlies (CD&V), die bevoegd is voor het kansspelenbeleid, heeft zoals verwacht het koninklijk besluit (KB) klaar dat belspelletjes aan strengere regels onderwerpt. Rekenvragen met mysterieuze rekensleutels zullen niet meer kunnen.

Het is Devlies blijkbaar menens. De Kansspelcommissie zal binnen een jaar een evaluatie uitvoeren. Indien blijkt dat de sector ook de nieuwe regels met de voeten treedt, dan zal de staatssecretaris het parlement voorstellen de belspelletjes wettelijk te verbieden.

Devlies had eerder deze legislatuur al strengere regels opgelegd aan de organisatoren van belspelletjes. De recente uitzending van het Eén-programma Basta toonde echter aan dat de makers van de tv-spelletjes het niet zo nauw nemen met de wet. Een dag later besliste de Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa) de uitzending ervan te stoppen op VTM en 2BE omdat er 'geen maatschappelijk draagvlak is'. Hoewel de belspelletjes in Vlaanderen niet meer te zien zijn, toont RTL ze wel nog in Wallonië. Ook kunnen er nog steeds nieuwe aanbieders opstaan.

'Belspelletjes zullen eerlijk zijn of niet zijn'

Intussen heeft de staatssecretaris met de partijen van de aftredende meerderheid een akkoord over een ontwerp-KB, dat nog langs de ministerraad moet passeren en dat de regels nog verstrengt. Aan het akkoord gingen maanden overleg vooraf met de meerderheidspartijen, de sector en de verbruikersorganisaties. Zelf heeft Devlies het over het 'KB van de laatste kans' voor belspelletjes. 'De belspelletjes zullen eerlijk zijn of niet zijn.'

Volgens het nieuwe KB zullen aanbieders van belspelletjes hun vragen op voorhand ter goedkeuring moeten voorleggen aan de Kansspelcommissie. Ook moeten de antwoorden kunnen worden gevonden op basis van de informatie die op het scherm te zien is. Rekenvragen die gebaseerd zijn op mysterieuze rekensleutels zullen dus niet meer kunnen. Ook de zogenaamde jackpotronde wordt afgeschaft. Als iemand een vraag correct beantwoordt, dan moet die de vooropgestelde prijs ook effectief winnen.