Interactieve mier wil wereld veroveren via iPad
Foto: rr
Een voorleesboek voor kinderen met de naam "Antletics" heeft de Belgische primeur om als eerste enkel op iPad te verschijnen. Een gedrukte versie komt er niet.

De Limburgse bedenkers van het Engelstalige verhaal rekenen erop dat hun interactief boek over een mier die de wijde wereld intrekt om diverse sporten te ontdekken, zal gedownload worden van Rusland tot Korea.

Auteur Johan Veldeman was al enkele jaren bezig met het schrijven van een lijvig kinderboek over de mier Archie Ant, die op ontdekkingstocht allerlei leuke mensen en bezigheden tegenkomt. Het probleem was echter dat zijn boek uitgroeide tot een klepper van 160 pagina’s, wat te veel was voor traditionele uitgevers.

Met de lancering van de iPad kwam Veldeman op het idee om er een interactief verhaal van te maken. Terwijl de ouders voorlezen, kunnen de kinderen via het touchscreen leuke dingen ontdekken. Woorden die ze niet begrijpen, kunnen bijvoorbeeld worden aangeraakt voor meer uitleg.

Of door met de iPad te schudden, gaan de voelsprieten van de mier wiebelen. Er zit ook veel muziek en geluidseffecten in het verhaal. Om ook de volwassenen te boeien, zijn er verwijzingen in verwerkt naar populaire herkenningspunten zoals The Beatles of Star Wars.

De bedenkers hopen op internationaal succes, vandaar de keuze voor het Engels als voertaal. Antletics is te koop door het boek te downloaden in de iPad App Store voor 2,39 euro.